Синдром на Даун… предизвиква се от генетично увреждане, наличие на 3 хромозоми 21, вместо 2. Тази нелепа аномалия, грешка в аритметиката на природата, е причината в нашия иначе подреден, по нашите схващания, свят да се появяват странните бебета със Синдрома на Даун. Обикновено те биват заклеймявани като ниско интелигентни, грозновати, неживеещи дълго, хора, за които непременно трябва някой да се грижи… винаги.

Но този кратък филм (да, всъщност филмчето е някъде около цели трийсетина минути, но стойността му, мъдростта и топлината, които лъхат от него, ни оставят в края с нотка съжаление, че е свършило) ни показва нещо друго. Когато съществува необходимият комплекс от инструменти, компенсиращи дефицита, причинен от генната грешка, когато има някой да вярва в теб, когато ти самият си повярваш, нещата придобиват друг нюанс.

А появи ли се и адекватна държавна политика, която те подкрепя и ти дава шансовете, тогава светът коренно се променя и от дребно, изплезено човече, с монголоидни очи и голям корем, човекът се превръща в достойна личност, на която дори и огледалото й казва „Ти си готина, чаровнице! Светът е и твой!“