По повод 5-ти май – Европейския ден за независим живот на хората с увреждания, в Южния парк представихме художествена инсталация „Пеперудените крила на независимия живот“.

Да бъдеш човек с увреждане у нас не е никак лесно – не толкова заради увреждането, което е тегоба само по себе си – а заради безобразията в ежедневието! Няма подкрепа, няма достъпност, няма модерни и адекватни помощни средства! Просто НЯМА! Често се забравя, че хората с увреждания са преди всичко ЧОВЕЦИ, на които им се живее, искат да растат щастливи, да се учат, да се влюбват, да градят кариера, да създават семейства, деца, да се забавляват.

От грозните и недодялани инвалидни колички ние създаваме своите пеперуди, чието място е небето, поляната, цветята, просторът. Но…, да, винаги, когато става хубаво, идва едно НО! Недостъпната среда така здраво ни е заверижила към земята, че просторите, независимият живот, бъдещето ни, надеждите ни, мечтите ни отново увисват до нас, в изчакване на следващия ден, месец, година…  живот?

Ключовете за нашите вериги са у вас, а ползването им е малко по-сложно от раздаването на минимални инвалидни пенсии, добавки за интеграция и прочее милостиня. Ние настояваме за правата си, за живота си, за достойнството си!