Здравейте, хора! Този месец, на 26-ти януари, се навършват пет години откакто България ратифицира Конвенцията на ООН за права на хората с увреждания.

Конвенцията е основен правозащитен документ, който урежда правата на хората с увреждания на независим и достоен живот, защита срещу дискриминация, право на образование и достъпни архитектура, транспорт и информация. Подписвайки Конвенцията, всяка държава се задължава да я спазва и да се съобразява с нея. А това от своя страна означава, че след 2012-та година в България всички политики би трябвало да бъдат съобразени с изискванията на Конвенцията. А дали наистина е така?

Именно това е причината, по която се обръщаме към вас, приятели – промени ли се с нещо животът ви, като хора с увреждания, през последните пет години? Намерихте ли си нова работа; успяхте ли да заживеете, където, както  и с когото на вас ви харесва; имате ли възможност да пътувате както всички останали; смятате ли, че живеете независим и достоен живот? Разкажете ни своите истории, разкажете ни какво ви вълнува, тревожи ви, кара ви да се чувствате унизително или достойно. По-добър и качествен ли стана животът ви през последните 5 години или точно на обратно? 

Ще споделим вашите истории, разбира се след вашето съгласие за това, в блога на ЦНЖ – www.blog.cil.bg , ще запознаем социалния министър с тях. Затова, моля, упоменете изрично съгласието или несъгласието си за публикуване и споделяне на историите си. Също така споделете и желанието си да се изписва ли името ви под историята или да се споменават само инициали.

Пращайте историите си на мейл-адрес: cil@cil.bg