http://bnr.bg/sofia/post/100846692/fandakova-sofia-e-dobar-primer-za-podobravane-sredata-na-jivot-s-evrosredstva

Уважаема госпожо Фандъкова,

Прочитайки материала за Вас и от Вас в сайта на БНР, просто не мога да не Ви напиша отговор!

Как устата Ви изрече изречение от рода на „София е добър пример за подобряване средата на живот с европейски средства“? Как??? И кой Ви я каза тази космата и опашата лъжа? Средата в София, госпожо Кмет, в никакъв случай НЕ Е пример за подобряване, на някои места и за живот не става!

Първо – въздухът в столицата е опасен! Най-вече за малките деца и хората в инвалидни колички, защото те дишат най-замърсения въздух, при това от първа ръка – носовете им са на нивото, на което се отлагат отровните газове от автомобилите. Боя се, че в скоро време ще Ви се наложи да раздавате газови маски на гражданите. Експертите Ви би трябвало да знаят, че застрояване като това, на което сте подложили града ни, не може да доведе до нищо добро. Унищожавате зелени площи, за да строите бетонни сгради! Разрешавате безразборно строителство, което нарушава естествената вентилация на София! Не полагате почти никакви грижи за растителността в столицата и аз твърдя това, защото виждам на всяка крачка занемарени градинки и омърлушени паркове. Единственото поддържано място е бул. България, откъдето минават представителни лица. Но дори и там не се поддържа представително, а като лисицата с опашката. А това НЕ Е пример за подобряване на средата за живот!

Да продължа нататък. Говорите за качество на образованието и социално включване. Знаете ли, има една забавна фраза, която върви из социалните мрежи – ако не можеш да бъдеш добър пример, бъди сериозно предупреждение. Е, относно образованието и включването Вие просто сте сериозното предупреждение. Нещата в тази област в града ни сякаш крещят „Не правете като тях!!!“ Училищата са недостъпни за децата с увреждания, дворовете им са покрити с бетон, сивеят, грознеят. Няма да споменавам колко неграмотни българи бълват всяка година, защото това не е във Вашия ресор. Споменавате, че правите проекти, търсите финансиране. Е, къде отива всичко това, след като от години в тази област в София нищо не се е променило, госпожо Кмет? Аз съм човек с увреждане и недостъпната среда ми пречи да се движа свободно из града ни и е твърде възможно да съм пропуснала нещо, но не знам в София да има общинско място, където столичните деца да имат възможност да се забавляват активно и ефективно, на ниски поносими цени. Може би ще ме оборите.

Да спомена и транспорта. Ех, как благо говорите за големи пари, похарчени за големи работи, но… български, както сме свикнали да си говорим. Метрото! Да, строите метро! Да, метрото може да намали вредите от автомобилния транспорт, вървящ по земята! Да, със строежа на метрото ще се облекчи това наземно движение! Но… тук почват моите мисли и размисли. Както вече споменах, аз се движа с количка. За мен метрото не е най-добрият вариант, тъй като на много места то е недостъпно, недостъпни са и влакчетата му и в него аз изобщо не се чувствам сигурна – никой не ми гарантира, че, ако веднъж вляза в него, ще мога да се возя, да стигна там, където желая и стигна ли, дали ще мога да изляза отново на горната земя. Дали няма да ми се наложи да режа от месата си, за да храня вълшебните птици, да ме изкарат от там. Ох, като се размислих по темата, чак въздух започна да не ми стига, получавам клаустрофобия. Явно, след като завършите строежа на живота си, върху земята ще останем само ние, хората с увреждания и газовите маски.

Трамваите и автобусите Ви, госпожо Кмет, също не са добър пример за подобряване на средата за живеене. Да, има едни сладки, зеленички трамвайчета, които освежават с цвета си, като едни краставички, сива София, но до там! Те също са недостъпни за хора с увреждания!!!  Освен това искам да попитам защо решихте да дадете толкова пари – близо 6 000 000 лева – за 27-годиншни превозни средства, които не са пригодени за софийските улици? Та не си ли помислихте, че една толкова стара вещ, която си има работа с електричество, може да започне да бие пътниците с ток? Е, ние, хората с увреждания отново сме пощадени – имаме гума на колелата, а и не можем да се качим в тях. Тук сигурно ще трябва да Ви благодаря. Ама няма! Автобусите няма да ги споменавам – за тях сме се въоръжили с отвертки и от време на време ни се отваря парашутът да успеем да отлепим някоя и друга клеясала рампа и да се повозим. Сигурно и за това трябва да Ви благодаря, но няма да го направя.

И да завърша. Е, краят на изказването Ви ми обясни нещата. Всичко това сте го казала в Брюксел! Защото там хората и понятие си нямат за това как стоят нещата тук, на място. Довеждате разни видни личности от Европа, водите ги на една-две станции на метрото, където им показвате единствената рампа за хора с увреждания, но не им разказвате, че тя е само една, повтарям – една!!! – за цялото метро и след 17 часа я няма, не работи! Показвате им зелените трамваи, които са нископодови, но не споменавате, че те не са подходящи за софийските спирки и улици. Разхождате ги по Цар Освободител и Ларгото, но се молите да не зърнат нескосените бордюри на местата за пресичане. Ако случайно някой от тях забележи, че по софийските улици не се мяркат хора с увреждания, тъжно споделяте, че те са мързеливички и болнички и не излизат много-много. В жилищните квартали изобщо и не помисляте да заведете някого, защото за „подобряващата се среда за живот“ там нямате обяснения.

Е, госпожо Кмет, наговорили сте на европейците еднииии….опашати и космати. Но аз, като човек с увреждане Ви упреквам и съм Ви обидена, че за мен така и не осигурихте добра среда за живеене. Обидена съм, че заблуждавайки Брюксел, Вие нарушихте гражданските ми права!

Искрено Ваша

Нина Жишва