Много хора казват за 20-годишната Пейдж Лейл, че тя „не изглежда аутистична“, от коментиращи в нейните видеоклипове от TikTok до интервюираща в местна телевизия. Те обикновено го смятат за комплимент – но Лейл изобщо не го приема така.

„Хората са като:„ Прекалено си хубава, за да си аутист, което е глупаво “, каза тя пред TMRW. „А, как изглежда аутизмът? “

Лейл, специалист мигли ефект от южната част на Онтарио, Канада, стана популярна по-рано тази година, когато осъди популярна аудио тенденция на TikTok, която използва аутизма като обида. „Аутизмът и това да си тъп не са синоними, нали?“ каза Лейл във видеото. „Здравейте, аз съм аутист. Аз съм и най-умният човек, когото някога сте срещали, нали?”

Видеото взриви публиката, което Лейл отдава най-вече на „шокова му стойност“ – фактът, че хората обикновено не свързват умните, забавните, привлекателните жени с аутизма. Оттогава тя фокусира своя канал в TikTok върху проблемите, свързани с аутизма, като събра над 800,00 последователи и 21 милиона харесвания.

Някои от клиповете на Лейл са уроци по история: Едно видео обсъжда как общите високо и слабо функциониращи етикети са инструменти от Холокоста, когато Ханс Аспергер решава, че някои аутисти могат да „предоставят някаква капиталистическа, парична стойност“, докато останалите може да бъдат избити.

Но Лейл смята, че нейните „най-въздействащи“ видеоклипове обучават зрителите как могат да променят собственото си поведение, за да направят света по-достъпен.

„Първото нещо: никакъв сарказъм, идиоми, метафори, сравнения! Не ги използвайте“, каза тя в едно видео, което предоставя съвети за по-добра комуникация с аутисти. „Не можем да четем мисли. По-важното е, че не можем да четем подтекст, така че просто кажете какво искате!“

Друго видео изброява коментари от страна на хора без увреждания, които Лейл чува всеки ден, като: „Това е здрав разум“ или „Те са толкова странни. Защо се движат така? ”

Лейл не винаги е била толкова отворена относно диагнозата си, която получава на 15 години след депресивен епизод, който я оставя да се чувства сякаш е приключила с живота си. Закъснелият характер на нейната диагноза – в сравнение с нейния приятел мъж, например, който е диагностициран като малко дете – изравя голямата пропаст в разбирането на обществото за мъжете аутисти и жените аутисти.

„Когато лекарите изучавали аутизма, те са изучавали само мъже“, каза Лейл, стартирайки поредица от четири части на TikTok за това как аутизмът се представя при жените. „Това затруднява диагностицирането на всеки друг, защото всичко се основава на мъжкия мозък.“

Стереотипните черти на аутизма – като асоциалността – често не се отнасят за жените, обясни Лейл. Всъщност тя е „прекалено социална“ и „осъществява твърде много зрителен контакт“. Жените аутисти също са особено добри в „маскирането“ или копирането на чертите на всички около тях, така че да изглеждат невротипични.

При жените аутизмът може да се прояви чрез други психични увреждания, като ОКР, депресия и тревожност. Лейл е диагностицирана и с трите.

За съжаление за обхватът на преживяванията в рамките на аутизма рядко се дискутира в медиите. Когато Лейл е диагностицирана, нейният психиатър й каза: „Познавате ли Шелдън Купър от„ Теорията за големия взрив “? Ти си Шелдън Купър. ” Въпреки че Шелдън не е точно отражение на разстройството на Лейл, той е всичко, което има: Жените аутисти всъщност нямат икони за поп култура, които да могат да определят като модел за подражание.

Може би липсата на положително представяне е причината бабата на Лейл веднага да каже: „Не, това е погрешно“ и отказа да приеме диагнозата си. Или защо тогавашното й гадже я е инструктирало да не казва на никого за това.

През следващите две години Лейл пази аутизма си в тайна, като непрекъснато се „маскира“ и никога повече не изследва разстройството. Тя просто го „прибра настрана“.

„Мисля, че беше необходимо да се разделя с този човек и наистина да се приема, за да започна да приемам своя аутизъм“, каза Лейл. „Когато двамата с него се разделихме, казах:„ Мога да започна да бъда себе си. А, какво всъщност съм аз? “

Лейл се надява, че чрез нейния TikToks тя може да помогне за разпространението на осведомеността относно реалностите на аутизма и да разруши вредните заблуди.

„Аз съм само на 20. Все още ми остава много живот. И се надявам, че междувременно нещата могат да се променят”, каза девойката. „Но това, което наистина искам, е нещата да се променят за съвременните деца, както и за моите деца. Не искам да минат през това, което аз преживях.”

Елис Фам

Превод – Нина Жишева