Синът на миньор, Джонатан Чейс в много ранна възраст е дигностициран с наследена форма на мускулна дистрофия, наречена болест на Шарко Мари Тот. Когато бил на 19 години, след като преминава през катастрофално лоши хирургия и физиотерапия, му казали, че ще  трябва да работи само работа, която не изисква изправен стоеж. Но тогавашният младеж пренебрегнал този съвет и продължил да върви изправен още цели пет години, като след това Джонатан навлиза в шоубизнеса като комедиен хипнотизатор и менталист. И изборът му е за цял живот!

На 50-годишна възраст Джонатан Чейс сяда в инвалидна количка след четворен сърдечен байпас и осъзнава колко много глоби за паркиране би могъл да избегне, ако не беше толкова упорит.

Той започва кариерата си, с която понастоящем печели сериозни награди, преди 40 години, в края на 80-те на миналия век, в Working men’s and Coalminers Social Clubs, за да достигне до днешните си представления за Starlight of London’s West End и на сцената на шоурума на Orleans Casino в Лас Вегас.

Заедно с партньорката си – в бизнеса и живота – Джейн Брегаци, основават книжната медия и продуцентска и издателска компания SubSkills Training ltd и са разработили психометричния модел за профилиране Mind STYLE.

Джонатан Чейс е защитник на човешки права в сферата на уврежданията и запознава обществото с проблемите на хората с увреждания. Чейс с радост помага на организации, които работят в същата сфера.

Автор е на няколко изключително популярни бестселъра за хипноза и самостоятелно развитие, които се продават през Amazon  по всички континент в света – дори има копие в метеорологична станция в Антарктика! Джонатан Чейс живее в Английската Ривиера.