Тъй като пандемията COVID-19 продължава да променя начина на празнуване, много хора откриват, че гледането на празнични филми е една традиция, която може да продължи. Въпреки че през последните пет години не е имало съществена промяна в процента на важните персонажи с увреждания в тези най-печеливши филми, няколко празнични филма подкрепят тази тенденция. А за всеки четвърти човек в САЩ, който има увреждане, това означава, че има повече възможности да видим себе си на екрана.

„Коледа завинаги“

Филмът на Lifetime, в който главната роля на Изи Симънс се изпълнява от звездата Али Строукър, е произведение, в което участва първият главен актьор в мрежата с увреждания. Писателката Симънс получава тежък писателски удар, когато среща новата собственичка на B&B Мат (Даниел ди Томасо). Въпреки че сюжетът напомня на много коледни промоции за цял живот, това представяне е много важно. Стоукър, която се движи с инвалидна количка в реалния живот, играе персонаж, който също използва количка. И все пак филмът не е за нейното увреждане, а за кариерата и любовния живот – два аспекта от живота, които не се изобразяват често на екрана за персонажи с увреждания. „Коледа завинаги“ се излъчва по Lifetime

„Последната Коледа“ (2020)

Романтичната комедия е базирана на известната песен на Джордж Майкъл с участието на Емилия Кларк и Хенри Голдинг. Сценарият е написан от Ема Томпсън, която е имала история на депресия през по-голямата част от живота си. Томпсън продуцира филма и изпълнява ролята на Петра във филма, която също има хронична депресия поради травма, преживяна по време на югославските войни. Докато основният сюжет на филма е съсредоточен около типичен коледен романс (но с обратен завършек), добавеният слой около депресията – и как Петра търси подкрепа – играе важна роля, за да помогне за разрушаване на стигмата около психичните състояния като депресия . „Последната Коледа“ се излъчва вече по HBO Maкс

„Ноел“ (2019)

В семейния коледен филм участват Анна Кендрик и Бил Хадър като дъщеря и син на Крис Крингъл, който почива пет месеца преди събитията на филма. Филмът е забележителен от гледна точка на хората с увреждания, защото автентичното представяне на актрисата Шайли Мансфийлд като глух персонаж и ролята й е критично за сюжета. В първия си актьорски концерт Мансфийлд изигра Мишел, глухо момиче, живеещо в приют за бездомни във Финикс заедно с майка си. Мишел помага на Ноел не само как може да научи всеки език, включително американски жестомимичен език, но също така му помага да приеме нейната роля, позволявайки на главния герой да постигне успех в мисията си.

„Не би трябвало да има значение кой е Дядо Коледа, жена или мъж“, каза Мансфийлд. „Моята героиня Мишел вярва в Дядо Коледа. Той също трябваше само да повярва в себе си.“

Ако персонажът на Мансфийлд не съществуваше във филма, това би оставило голяма дупка в сюжета. В допълнение, тази роля спомогна за прокарването на актьорската кариера на Мансфийлд в други игрални филми и телевизионни сериали. Филмът се излъчва по Disney Plus.

„Коледната песен на камбаните“ (2019)

Ар Джей Мит, актьор с церебрална парализа, играе млад мъж, който е осиновен като бебе и има проблемно минало. Той търси биологичната си майка и открива, че тя има синдром на Даун. Ролята на майката се изпълнява от Андреа Фей Фридман, актриса със синдром на Даун, която и преди това е участвала в „Животът продължава“. Този филм е режисиран от Джоуи Траволта и продуциран от Inclusion Films, който е стартиран през 2007 г. от Траволта, за да преподава кинопроизводство на хора с увреждания в развитието.

„„Коледната песен на камбаните“ прекрасна история за майчинството и любовта“, каза Гейл Уилямсън, продуцент на филма, който също представя повече от 400 актьори с увреждания като агент за таланти в KMR. „Този ​​филм обхваща толкова много аспекти на това какво е да бъдеш майка и как те обичат децата си; включително любовта на майка с увреждане, история, която не се разказва често. Понякога майчинството върви добре, а понякога не, дори и да се стараеш да се справиш добре. Какво по-добро време за празнуване на майчинството от Коледа? “

На екрана често се случват добри изображения на увреждания, защото има замесени писатели и други членове на екипа с увреждания. Всъщност „Коледната песен на камбаните“ е първият игрален филм в света, в който участниците с увреждания представляват около 70 процента от екипа. Въпреки че съществува погрешно схващане, че продукцията на филма ще отнеме повече време, ако участват хора с увреждания в екипа или като актьори, този филм опровергава това – тъй като е направен само за две седмици в Bakersfield, Калифорния. „Коледната песен на камбаните“ е качен и се предлага на DVD.

Включването на хората с увреждания е печеливша стъпка за студията. По такъв начин се стимулират справедливостта и рентабилността. Тъй като всеки пети човек има увреждане и публиката жадува за автентично съдържание, включването на хората с увреждания може да бъде част от финансовия успех и рентабилността. Всъщност пазарът с участие на хора с увреждания се оценява на повече от 1 трилион долара, според Nielsen.

Освен това включването на герои с увреждания не е случайно. Когато режисьорите решат да включат герои с увреждания, те могат да помогнат за премахване на стигмите, които съществуват в момента относно взаимодействието с хора с увреждания. Ето защо си струва тази година да празнувате с тези празнични филми.

Лорън Апелбаум

Превод – Нина Жишева