Това училище е направило всичко възможно, за да накара новата си ученичка да се почувства част от общността, пише Unilad.

Децата и учителите в Консолидираното училище в Дейтън, Мейн, научиха жестовия език, за да поздравят първата глуха ученичка в историята на училището. Сега те знаят 20-те необходими думи и фрази, за да помогнат на Мори Белангър да свикне с новия си клас.

Учителите закачиха в цялото училище плакати с полезни съвети за езика на знаците, за да научат другите деца как да общуват с шестгодишното момиченце. Директорката Кимбърли Санпиетро е уверена, че пристигането на Мори в американско училище се е превърнало в положителен момент за всички учители и ученици, които са разширили хоризонтите си.

“Мори, без дори да го знае, ни научи на много. Тя донесе в нашата сграда култура, която не сме имали преди. Създадохме помощна система, която да помогне на учениците с увреждания на слуха. Освен това учителите получиха допълнително обучение как да преподават използването на жестомимичен език“, казва тя.

Ясно е, че тези усилия не остават незабелязани и Мори много бързо се установи в новия си клас. Децата я приеха добре.

Разбира се, майката на Мори – Шанън Белангър, е на седмо небе:

“Тя е много щастлива от това как е приета и ходи на училище с удоволствие всеки ден. А децата са развълнувани, че знаят езика на знаците – мислят, че е забавно.”

Мори е диагностицирана със загуба на слуха, заболяване, което е толкова рядко, че дори си няма име. Тя страда от умерена до тежка загуба на слуха и носи слухов апарат, както и владее езика на знаците.

Превод – Нина Жишева