Това са Сашко и Деница. Запознахме се с тях, преди две години, когато, освен с прекрасна усмивка, с която ни посрещна младежът, ние усетихме у него и огромното желание да се учи и развива, въпреки трудностите, пред които е изправен. Взаимно си поставихме за цел да направим още едно училище в София достъпно за всички деца, независимо дали са с увреждане или не.

Сашко е ученик в 5 “г” клас в 36-то СУ “Максим Горки”, а Деница е прекрасната му майка, без помощта на която той няма как да бъде част от училищната ни система. Нашата, родната! Тази, която трябва да дава равен шанс на всички деца!Сашко има огромно желание да ходи на училище, но за тази цел освен желание, майка или личен асистент, е необходимо още и достъпна среда, която да му позволява да участва в училищния процес наравно със съучениците си. Ето защо той има нужда от асансьор, с който ще може свободно да се придвижва от първи до трети етаж, без да се налага майка му или баща му да го носят на ръце!!! Нещо, което не е никак щадящо към достойнството му, защото той не е “чувал с картофи”.

За съжаление проблемът с достъпността на училищата в България е много често срещан и затова голяма част от децата с увреждания остават на индивидуална програма (разбирайте – учат в къщи, изолирани от връстниците си), изключени са от образователния процес и обикновено остават необразовани. Нека се замислим, нормално ли е само 5-6 от училищата в София да са напълно достъпни и да посрещат потребностите на деца с увреждания? Не, не е! Но пък затова е реалност към момента. Изключени от образователния процес, децата са обречени да останат необразовани, има вероятност да изгубят уменията си за комуникация и биват избутани встрани от пътя на нормалния социален живот, който има всяко дете без увреждане.

За да прибавим към списъка с достъпни училища още едно, ние от Център за независим живот се включихме в инициативата “България дарява” с каузата “Училището е за всички!”. Тя има за цел да подпомогне 36-то СУ „Максим Горки“ със закупуването на асансьор, който да направи Сашко и други деца с увреждания независими. Затова нашата кауза „Училището е за всички!“ цели да промени средата и нагласите, така че всички деца да учат заедно и да имат еднакви шансове в живота. Повече за каузата ни може да научите на следния адрес: https://bulgariadariava.bg/cause/uchilishte-za-vsyako-dete/

Заедно с всеки един от Вас, който реши да подкрепи нашата кауза, със Сашко и Деница, можем да бъдем пример, че когато има желание, цел и мечти, всичко може да се постигне.

Повече за Сашко, за мястото на асансьора и защо не трябва да спираме едно дете от училище може да научите от видеото, което подготвихме:

Сумата, която трябва да съберем е около 20 000 лв. Към момента сме събрали 15 500 лв.

Може да ни подкрепите, чрез дарение по:

Банков път:

IBAN: BG39 FINV 9150 10BG N04G ZE

BIC: FINVBGSF

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

Основание за плащане: Училището е за всички

https://www.paypal.me/cilbg

Благодарим за подкрепата!