Когато създаваме дизайн за спалня за хора с увреждания, би трябвало да използваме познанията си за универсален дизайн, достъпност и конструкция, за да създадем пространства, които са функционални и красиви и за тези, които се нуждаят от специални помещения за специфични физически нужди и използват помощни средства, например инвалидна количка.

Какво влиза в дизайна на спалнята за хора с увреждания?

Размери и пространство

Размерите на спалнята, достъпна за инвалидни колички, не са твърдо установени. Размерът на вашата спалня ще се определя отчасти от това колко неща искате да поставите в нея (мебели, аксесоари, оборудване), както и от това колко отворено пространство предпочитате, като оставите достатъчно пространство за движението на вашата инвалидна количка.

Като цяло, препоръчителна е зона с диаметър 1.5 метра за маневриране. Въпреки че това не винаги е възможно, има начини да увеличите възможностите си да завъртите инвалидната си количка и на по-малко място, като използвате добър дизайн и оформление.

Също така ще искате да намалите неудобните ъгли или завои (например със стени, мебели и др.). Това ще направи обиколката на стаята ви много по-лесно.

Врати и входни отвори

Минималното изискване е да има врати, широки 85 сантиметра за достъп на инвалидната ви количка. Обикновено, ако имате директен подход към вратата, това работи добре. В някои случаи обаче може да се наложи да отидете до 92 см. ширина на вратата.

Стандартните врати са ОК и повечето хора избират точно такива за спалнята си. Съществуват обаче и други опции, които ще работят по-добре за потребителите на инвалидни колички, като например плъзгащи се врати, тип джоб, врати на релса или дори изобщо без врата. Също така, заменете бравата с топка с обикновена. Тези опции ще направят влизането в спалнята ви много по-лесно.

Плъзгаща се врата, тип джоб                    Плъзгаща се врата, тип джоб                                          Врата на релса

Гардероби за ползватели на инвалидни колички

Гардеробите, достъпни за ползватели на инвалидни колички, са задължителни за всеки дизайн на спалня за хора с увреждания. Нещата, които бихте могли да включите в гардероба, могат да бъдат:

Нисък гардероб или шкаф с изтеглящо се рамо

По-широки врати на гардероба (помислете за плъзгащи се врати, врати на релса или дори без врата)

Достъпни стелажи и рафтове

Подови настилки

Ако използвате инвалидна количка, за вас ще бъде по-лесно, ако в стаята ви няма килими. Вместо това изберете гладък материал за подови настилки, като дърво, ламинат или плочки. Също така, това ще помогне да се създаде по-лесен преход в спалнята.

Аксесоари за спалня за хора с увреждания

Мебелите и аксесоарите за вашата спалня трябва да бъдат избрани доколко функционални са. Докато избирате, имайте предвид, че важен критерии за нещата, от които редовно се нуждаете, е лесен достъп. Това определено ще улесни ежедневните ви дейности.

Някои идеи

  • Рафтове или шкафчета, разположени на ниско ниво;
  • Ако искате да имате скрин, изберете този, който е дълъг и не е висок.
  • Уверете се, че всички чекмеджета се отварят лесно.
  • Височината на леглото зависи изцяло от вашите индивидуални нужди. Същото важи и за твърдостта на матрака ви. Добра идея е да можете да осигурите начин за регулиране на височината.

Превод – Нина Жишева