Приятели, както вече ви информирахме в началото на седмицата, от днес, втори март, нашата изложба “Не съм Роден за тук!” вече е факт и се намира във фоайето на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“. Не само, че е там, но и хората, които работят там, много ни помогнаха при подреждането ѝ, много ѝ се радват и я харесват.

„Не съм роден за тук!” Със сигурност това би си казал Роден, ако беше в инвалидна количка и трябваше да се разходи из София или който и да е град в България. Пореден призив за достъпна градска среда правят хората от Центъра за независим живот този път заедно със Сатиричния театър. В неговото фоайе е открита изложба под надслов „Не съм Роден за тук”. На фотоколажи, които ще посрещат публиката преди всеки спектакъл виждаме скулптурата на Мислителя на Роден в инвалидна количка, застанал пред стълби на подлез, пред тротоар или на автобусна спирка.

Сатиричният театър, който е първата спирка от пътуващата изложба, обаче е една от достъпните институции в България. От 2007 година театърът разполага с рампа и  обособени места в залата за хора с увреждания. На касата на театъра за хората със специфични потребности се предлагат билети с намаление. Те са на половин цена за съответния сектор и зависят от средната цена за всеки отделен спектакъл.

За да приканят обществото не само да се замисли, но и да направи нещо за достъпността на средата, хората от Центъра за независим живот планират да направят групово посещение на една от постановките на театъра през месец март. „Необходимо е заедно да направим града ни дружелюбно място за всички” – е призивът на изложбата.

Първи ще я видят зрителите на премиерния спектакъл „Злополучно криминале” на седми март в понеделник. След 28 април пътуващата изложба „Не съм Роден за тук” тръгва и по други градове в страната.“