Здравейте! Предлагам ви превода на едно забележително писмо, което докосна душата ми. Хареса ми, всичко, което е написано, съм си го казвала и аз самата много пъти… Важни неща…

От преводача

До мен самата, когато бях само едно петгодишно момиченце с ДЦП

Не се притеснявай, че имаш ДЦП, мила. Наистина недей! Ще се приспособиш към първата си шина, първата си проходилка, първия си физиотерапевт, първия си приятел, който живее по различен начин от твоя. Ще се приспособиш към първата обида към теб; ще приемеш когато за първи път се почувстваш изоставена; дълго ще мислиш какви биха били нещата, ако не ти не беше толкова „различна“. Ще се приспособиш към всичко, защото можеш.

Ще приемеш ежедневните предизвикателства за достъпност, ще ненавиждаш, но все пак ще приемеш болничния живот и ще се чувстваш добре у дома; ще се адаптираш към училищния живот, университетския живот и професионалния живот. Ще се приспособиш към погледите, предположенията и липсата на познания от страна на околните. Ще се приспособиш към всичко, защото можеш.

Ще се приспособиш към нови симптоми, нови лекарства, нови проблеми. Не е нужно да обичаш всичко това, но трябва да научиш тези преживявания,  за да не може нито едно от тях да те наранява, да те унижава, да те  кара да свеждаш глава. Ще се приспособиш към несигурността, колебанието на самочувствието и страховете за бъдещето си и ще осъзнаеш, че имаш право да живееш живота си толкова добре и стойностно, колкото всички. Понякога може да почувстваш, че трябва да се скриеш или да се извиниш за увреждането си, но не го прави! Дължиш си го, за да бъдеш себе си. Ще отнеме време и на моменти пътят ти може да е скалист и труден, но ти обещавам, че ще се приспособиш към всичко това, защото можеш.

Ще живееш прекрасен, богат, пълноценен живот, защото можеш!

Mary-Elaine McCavert

August 3, 2019