Що се отнася до равенството между половете, особено в медиите и модната индустрия, жените с увреждания често се оказват изоставени от историята. Хората с увреждания са най-голямото малцинство, което все още е изключително слабо представено в медиите.

Агенцията за модели с увреждания Zebedee отправя справедливо предизвикателство към всички жени. Тази година, за да отбележат Международния ден на жената, от агенцията решиха и събраха жени с увреждания на различна възраст за фотосесия, която показва как може да изглежда истинската, уникалната красота. Да започнем с представянето на историите на първите две:

Линди

Аз съм на 65 и имам слухово увреждане. Скритото увреждане може да се окаже трудно в моменти като пътувания, социални събития и др. Не чувствам, че още трябва да се смущавам от слуховите си апарати – те са част от това коя съм. Вярвам, че когато погледнем друг човек, трябва първо да видим човека, независимо от възрастта, размера, способностите, етническата принадлежност или различията. Всички сме уникални! С удоволствие участвах във фотосесията. Това, че съм себе си, покрита с драпиран плат, ме накара да се почувствам упълномощена, по-силна като жена, не се страхувам да покажа коя съм. Това беше положително преживяване с прекрасни хора. Никога не е късно да направите нещо ново. Искам да празнувам женствеността и жените, които са силни и красиви.

Джорджина

Аз съм на 20 и инвалидността ми е синдром на миалгичния енцефаломиелит, който имам вече почти 11 години. Аз не съм се родила с увреждането, вместо това ME влезе в живота ми, когато бях на 10 години и го преобърна с главата надолу. Поради състоянието ми имам нужда от инвалидна количка, а първата си получих, когато бях на 12. Това беше дълъг път, който извървях, за да върна живота си и да стана част от положителни кампании като тази, които са огромна помощ.

Откъде да започна да говоря за този ден? Предполагам, че ще започна с факта, че искрено се гордея с всяка от тези красиви жени, участвали в тази сесия. Всички сме имали своите причини да направим тези снимки, но едно нещо, което ни свързваше всички, беше знанието, че това може да помогне не само за нашата собствена увереност, но и на другите жени, независимо дали имат увреждане или не. Направих снимките, защото, ако бях виждал такива, докато растях, вероятно нямаше да съм толкова твърда към себе си и щях да се опитам да се вмествам в околния свят. Сега знам, че не е нужно да се съобразявам, за да бъда в него. Ние всички са различни и това е ОК – всъщност е повече от ОК, красиво е. Двама души не са еднакви и това е начинът, по който Майката Природа ни е създала.

Виждайки себе си в естествената си форма, в суровия образ, ми напомни, че това съм аз и съм горда с това. Чувствах се освободена, сякаш тежестта беше вдигната от раменете ми. Да, изпитах нервност, но това чувство скоро се разсея в този вълшебен момент. Като бях пред камерата, с тъканта, навита около мен, почувствах грациозност, съчетана със сила. Всичко изглеждаше напълно правилно. Знам, че е лесно да забравиш и да попаднеш отново в примката, като си мислиш, че не си достатъчно добър или не изглеждаш по определен начин. В действителност се нуждаем от повече утвърждаване на това кои сме и да не се увличаме в стигмата.

Никога не съм се чувствала повече като себе си в тялото, в което съм днес, инвалидността си и всичко останало. Работих усилено за това тяло, няма да позволя на нещо да ми отнеме това и, ако някога отново се чувствам така, мога просто да се върна към онези моменти от сесията, когато се почувствах най-красивата, най-овластената.

Вибрациите на деня бяха укрепване, женственост и мекота. Около тази група жени от всякакъв произход и от различни възрасти се чувствах така, сякаш съм ги познавала през целия си живот. Докато седяхме около огъня, се почувствах страхотна късметлийка. Нямаше неловкост, нямаше преценка, имаше само приповдигнати думи и женска другарство.

Сесията беше свързана с намирането на вътрешните ни сили, показваше, че сме силни, но и деликатни по толкова зашеметяващ начин, който ни представи като разнообразни жени. В един ден можеше да се види как всички растем и влизаме в собствените си тела и това беше красиво. Този ден завинаги ще остане с мен. Снимките могат да говорят по-силно от думите. Всички не сме излезли от една и съща форма, така че защо обществото се опитва да ни накара да мислим, че сме го направили? Ние сме уникално уникални, време е да приемем това! Понякога в живота ставаш част от нещо невероятно. Сесията беше един от тези моменти. Толкова съм благодарна.

Зоуи Проктър

Очаквайте историите на останалите модели

Превод – Нина Жишева