Мексикански кмет реши да проведе социален експеримент и се преоблече като лице с увреждания, което се нуждае от помощ. По този начин, той искаше да изпробва от първа ръка отношението на местните власти, казват от Oddity Central.

След като получили редица оплаквания от хора с увреждания и други социално незащитени хора относно обслужването, което получили от социалните работници, кметът на Куаутемок в щата Чихуахуа, Каролос Тена, не знаел на кого да вярва – на предполагаемите жертви или на своите служители.

Затова той самият разработи план за тестване на отношението на местните социални работници. Тена създаде правдоподобен образ за два месеца и се маскира, а след това отиде в кабинета на кмета и социалната служба, представяйки се за лице с увреждания, което се нуждае от помощ.

Облякъл дебел пуловер с яка, която частично покривала лицето му, нахлупил сива шапка, сложил черни очила и превръзка на лявото ухо, за да имитира нараняване. Дегизиран така, Карлос Тена влязъл в отдел за социално развитие в инвалидна количка и поискал помощ.

Той поискал безплатна храна, на която хората с увреждания и гражданите с ниски доходи имат право в съответствие със закона. За негова изненада обаче искането било пренебрегнато. Освен това му било казано да излезе.

След неуспешен опит в службата, Тена посетил и своя офис с молба да разговаря с кмета, но му отговорили, че не бил там. Когато поискал да говори със секретаря на градския съвет, много грубо му казали да чака в коридора, тъй като държавният служител нямало да го има още час и половина.

В този момент Тена се убедил, че оплакванията, които получавал, са оправдани, така че станал от инвалидната количка и свалил маскировката си, поставяйки служителите на кметството в пълен шок.

„Целта на този експеримент е да покаже реалността, с която гражданите се сблъскват всеки ден, безразличието и пренебрежението, с което ги посрещат и отпращат държавните служители“, заяви кметът на Куаумока пред местните журналисти. “Реших да направя това, защото не знаех на кого да вярвам, гражданите или на колегите си.”

Мексиканският вестник El Vocero съобщи, че Тена отдавна е известен с борбата за равно третиране на социално незащитените хора, като им помага, доколкото е възможно.

Тена заяви пред мексиканските медии, че е пренебрегван и дискриминиран, което го кара да се чувства разочарован от някои от колегите си. Той им даде ясно да разберат, че подобно отношение към хората е недопустимо и, ако нещата не се променят коренно и в най-скоро време, той ще предприеме драстични мерки.

 

Превод – Нина Жишева