На 5-ти май с чиста съвест мога да кажа, че ни беше празник. И то, не защото е Европейският ден за независим живот на хората с увреждания, а защото ние от Център за независим живот решихме да го отпразнуваме с една изложба. Изложба от картини, сътворени от нас, хора с и без увреждания, млади и стари, работещи, учещи, студенти, правозащитници, хлапаци. Изложба, която създаде приятелства, запозна ни един с друг и откри в самите нас неподозирани умения и емоции. Всеки един от нас успя да зърне още едно свое Его и то се оказа топло, слънчево, добро. Затова и картините ни са такива – зареждащи с топлина, със слънце и доброта.

Подредихме специалната си изложба във фоайето на СИТИ МАРК АРТ Център, бившето кино Левски (за по-възрастните читатели, които още го помнят). Забележително място с едни прекрасни хора, които работят там. Мястото е изключително приятно и красиво като интериор и дизайнерско решение. Но не е само това! СИТИ МАРК АРТ Център е напълно достъпен за хора с увреждания! И като казвам напълно достъпен, имам предвид точно това – напълно достъпен! Като започнем от широките и удобни асансьори, та свършим с достъпните тоалетни и сцена! Тук му е мястото да изкажа от свое име и от името на всички софиянци с увреждания благодарност към собственика на Центъра господин Христо Киров, който е постигнал тази достъпност, само защото, както той сам каза, за него всички хора са ценни и всички хора имат право на достъп до изкуството във всички негови форми. Сполай Ви, господин Киров! Да даде Бог повече хора като Вас!

File 5.05.16 г., 13 53 22

Нека кажа малко и за изложбата. Тя стана факт благодарение на проект „Изкуство на върха на пръстите“, финансиран по програма Култура на Столична община 2016 г. Картините творихме ние, млади и стари, работещи и все още учещи, хора с и без увреждания. На техниките ни научи госпожа Ралица Кискинова, която отдели от своето ценно време, за да бъде с нас и да ни подскаже, че у всеки от нас спи по един художник и да ни научи как да го събудим. За мен лично, тези арт ателиета бяха изключително преживяване – накараха ме на стари години да се почувствам една добра вълшебница, която с един замах на ръката си оставя върху бялото платно я цвете, я цяла пролет, я избухването на свръхнова. Много ми липсват. Липсват ми и прекрасните млади хора, с които се смяхме, мацкахме се, творяхме не само картини, но и добри приятелства. Щастлива съм, че бях част от тази магия!

GnKirov Kap-Maria-Mic Kap-Maria-Tanc Kosmos-Peperuda Peperuda Petko i pano2 Petko-Boyanka-Esen slunchgledi2-3 slunchgledi4 Tanc-Vaza