“ДЕБАТ НА КОЛЕЛА” се състоя днес в цетъра на София. Хора с увреждания предизвикаха шест от кандидат-кметовете на София да изживеят един час като тях и да се опитат да преминат с инвалидни колички разстоянието от СУ “Климент Охридски” до Столична община. От поканените предизвикателството приеха Георги Кадиев, Владимир Каролев, Мартин Заимов, а на финала се включи и Прошко Прошков. Не се появиха кандидатите за кмет Йорданка Фандъкова и Ангел Джамбазки. Независимо от студеното време десетки хора на инвалидни колички дойдоха заедно със своите семейства, асистенти и приятели да споделят абсурдната ситуация да изпитват спънки на всяка крачка като жители на София.

Владимир Каролев единствен се престраши да седне лично в количката и да се опита да се придвижи сам, без помощта на асистент. Опитът му се спъна още в началото при спускането по рампата на подлеза на университета. За преодоляването на екстремния наклон се наложи да му противостои атлетичен асистент. Същият проблем се появи при излизането към клуб Ялта, където рампата изпоти помагачите с алпийския си релеф. /Припомняме, че за недостъпната метростанция при СУ, Комисията за защита от дискриминация осъди Столична община, ДНСК и Метрополитен-София с по 2000 лв. глоба. /


Георги Кадиев избра ролята на асистент и лично усети невъзможността дори силен мъж да преодолее преградите на София, бутайки жена на инвалидна количка. Дори пред Парламента тротоарите са абсурдно високи, без скосявания и се наложи да се преминава директно и опасно по пътното платно.


Мартин Заимов преодоля разстоянието на колело, твърдейки, че усилието е сравнимо с това на хората в инвалидни колички. През целия маршрут и тримата кандидат-кметове споделяха затрудненията в откровен разговор с дошлите да ги придружат  хора с увреждания.


Пред църквата Св. София към групата се присъедини и Прошко Прошков. Той се включи в импровизирания, но горещ дебат какво трябва да се промени в политиките към хората с увреждания и в мисленето на градоначалниците. Силно впечатление на всички бе направило усиленото предизборно чистене и метене на града през студения и дъждовен уикенд, както и активното засаждане на цветя в централните градски части. Начинание похвално, особено, ако до тези красиви зони могат да дойдат и онези 10% от софиянци, осъдени да стоят затворени в домовете си и в институции.