По случай Европейския ден за независим живот на хората с увреждания, тази година решихме да направим една виртуална акция – поканихме приятелите си от Фейсбук да сложат на профилната си снимка картинка на черна тениска с надпис „Системата ги убива“. Поканата ни беше към всички, които са съгласни, че в България социалната политика по никакъв начин не подобрява живота на хората с увреждания, а напротив – довежда ги до мисъл за евтаназия, до мечтата майки да умират след децата си.

Идеята за черната тениска с този надпис дойде от отказа да допуснат група майки на деца с увреждания, както и активисти от самите хора с увреждания в сградата на Парламента, тъй като приеха тениските с надписите за агитационен материал. Ние, къде на шега, къде сериозно приехме идеята да ги превърнем в агитационен материал и да приканим приятели, представители на медиите, обществено известни личности да подкрепят исканите от нас реформи в сферата на увреждания и за промяна на системата, която в момента ни убива дори буквално.

В ефир ни подкрепиха Деси и Сашо от „Преди обед“ по bTV

Златимир Йочев и Лора Инджова от Bulgaria on air

Милен Цветков от „Часът на Милен Цветков“

и Димитър Патарински от Канал 3

Тениска облече и Иво Сиромахов в Шоуто на Слави на 4-ти май

Журналистката Ива Дойчинова също облече тениската в наша подкрепа

Апелът ни към приятели и всички, които не са безразлични към проблемите ни, беше:

СИСТЕМАТА НИ/ГИ УБИВА

Хора,

възможно е горното да ви се стори силно и страшно. Може, но е истина! Дори не е и метафора! Буквално е! Системата в сферата на уврежданията у нас наистина убива деца, убива възрастни. Бавно и незаслужено. Други прокужда по чужди страни, трети обезверява дотолкова, че започват да мечтаят за закон за евтаназия – себе си и за децата си. В България майките на децата с увреждания често мечтаят да надживеят децата си, защото не виждат надежда от никъде.

Но ние няма да се предадем! Ние се борим. Колкото можем и както можем. Борим се за живота си! Никак не ни е лесно, но ни се живее и на нас. И в тази борба имаме нужда от подкрепа, от това да знаем, че има хора, които биха застанали зад нас, до нас, сред нас и, поне за ден или два, за месец, биха приели нашата кауза за своя. А нашата кауза не е кой знае какво сложно и чуждо нещо – искаме да живеем! Достойно, независимо, щастливо. Заедно с вас, да имаме възможността да участваме в обществото. Такива каквито сме, колкото можем и както можем. С нищо не сме заслужили по-различен живот.

Подкрепете ни, като от 5-ти май – Европейския ден за независим живот на хората с увреждания, до края на месец май сложите на профилната си снимка нашата символична черна тениска с надписа „Системата ги убива“.

Благодарим ви, приятели!