Тъкмо от това дъждовно време ме беше налегнала меланхолия и безнадеждност, когато попаднах на ето тази НОВИНААА.

 „ШВЕЙЦАРИЯ НИ ДАВА 2,3 МЛН. ФРАНКА ЗА ИНВАЛИДИ
01 юни 2012 15:09
Швейцарското правителство налива 2,3 милиона франка за пълно обслужване на хора с увреждания по домовете им. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов във Враца.Парите са по пилотен проект за четири общини във Врачанско – Враца, Криводол, Хайредин и Бяла Слатина. Предстои да се направи подбор на 50 здравни специалисти и домашни помощници и да се проведе обучението им.С тях ще бъдат сключени трудови договори за три години и половина. Те ще се грижат за около 500 инвалиди в четирите общини. Това е проектът с най-дълъг срок досега, който предвижда комплексно обслужване на болните хора, подчерта Тотю Младенов.Ако се окаже успешен, той ще бъде приложен в цялата страна. В крачка ще се правят и промени в законодателството, които са необходими за прилагането му.“http://www.briz15.com/novina-34658/

Изтормозеното ми сърце бе на път да запее, ако първо не го беше стреснала думичката „инвалиди“ и ако не бях се зачела внимателно.

Е, вие обърнахте ли внимание? Говорим за над два милиона франка. Това, по официалния курс на БНБ, към 28.05.2012 година, който е 1,6273, според моята аритметика прави около 3,740 милиона лева. За 500 „инвалида“, за три години и половина….и тук започна „развръзката значи“, както е казал поетът. Тия „инвалиди“ няма да получат и левче!!!! Ще ги получат подбрани здравни специалисти и домашни помощници, които да бъдат обучени на…. много ми е интересно на какво, защото понятия от рода „обучение за обслужване на хора с увреждания“ звучат най-меко казано несериозно. Обслужването на хората с увреждаия е индивидуално и няма двама души с увреждания, които да се нуждаят от еднакъв начин на обслужване.

И сега да си направим и другата сметка – какво получаваме отново? Подмененото понятие на грижа в общността, което в същността си представлява ни повече ни по-малко едно решаване на проблема с безработицата на „50 подбрани здравни специалисти и домашни помощници“, а хората с увреждания в този регион отново ще трябва да ползват една неработеща социална услуга, която изобщо не решава техните проблеми, а оправя батаците на общините, на държавата в областта на безработицата.

Брех да му се невиди на тоя българин, бе! Така вече се е обиграл в играта на „и вълкът сит и агнето цяло“, че види ли паричка, скача и я харчи за безумни неща, а министри и премиери, общинари и активисти на национално представителни организации започват гордо да се тупат по гърдите и да плашат Тарзаните с фалшивото си Йа-ху-ху-ху-у-у-у-у-у.

А след това отново елате и ми кажете, че пари за услуги, които компенсират изгубения капацитет и допринасят за независимия живот на хората с увреждания там, където живеят техните приятели, съучениции, колеги, съмишленици и пр. НЯМА! Е, как да има?! Та те потъват в бездната на сбърканата и тъпа социална политика!