Когато чуете имена като Уолт Дисни и Томас Едисън, веднага ви идват на ума тяхната креативност и изобретенията им. Това, което може би не знаете за тях, е, че те са част от много хора с увреждания, които са трансформирали правителства, изиграли са важна роля в движенията за граждански права и за правата на жените да гласуват, създали са новаторски изобретения и други.

Хората с увреждания често са били пренебрегвани именно заради уврежданията им. Нека ви припомним колко изключителни могат да бъдат всъщност те. Ако има хора, които смятате, че са пропуснати в този списък, разкажете за тях в коментарите си.

Уолт Дисни

Уолт Дисни е първият, който раздвижва статичната картинка така, че да бъдат създадени филми като „Снежанка и седемте джуджета“ и „Бамби“ и създаде първия цветен филм „Цветя и дървета“. Дисни държи рекорда за най-много присъдени награди Оскар на една личност, като е носител на 22 Оскара и има 59 номинации. Въпреки че постиженията на Дисни са забележителни, през последните години неговите филми и увеселителни паркове са критикувани за това, че са недостъпни за хора с увреждания.

Смята се, че Дисни е имал дислексия, но това не е потвърдено.

Хелън Келер

Хелън Келър разрушава много бариери, особено като първата сляпо-глуха жена, получила бакалавърска степен по изкуствата. Келер носи много различни шапки и поема различни роли в живота си. Тя е защитник на хората с увреждания, автор и е помогнала за създаването на Американския съюз за граждански свободи през 1920 година.

За много сляпо-глухи деца Келер е пионер и напомняне, че нашите увреждания не са пречка – те са част от това кои сме ние.

Александър Бел

Александър Греъм Бел е изобретател, създател на телефона. Изобретение, което завинаги променя света. Има предположения, че Бел е имал дислексия, но това също не е потвърдено. Изобретяването на телефона е спомогнало и за изработването на първия слухов апарат. Бел е бил защитник на правата на глухите хора – и майка му, и съпругата му са били глухи.

Мая Анджелоу

Активистката за граждански права Мая Анджелоу преобрази литературния свят както с поезията си, така и с мемоарите си. Анджелоу е наградена с медал „Спингарн“, Национален медал за изкуства и президентски медал за свобода за работата си.

Анджелоу е развила селективен мутизъм като дете, след като преживяла травматично събитие. Анджелоу разказа пред Опра Уинфри какво е човек да изгуби гласа си.

Алберт Айнщайн

Алберт Айнщайн е физик, спечелил Нобеловата награда по физика през 1921 г. Той е смятан за един от най-важните учени на 20 век. Въпреки че е непотвърдено, психиатри като Саймън Барон-Коен, ръководител на изследователския център за аутизъм в Кембриджския университет, смятат, че е доста вероятно Айнщайн да е бил аутист.

Лудвиг ван Бетовен

Ако някога сте свирили или сте почитател на класическата музика, влиянието на Лудвиг ван Бетовен върху жанра и музиката, като цяло, е ясно. Когато Бетховен е бил на около 30 години през 1800 г., той е започнал много бързо и прогресивно да губи слуха си, докато накрая е станал напълно глух. Бетовен продължава да тори и да жъне успехи като музикант, след като му става трудно да чува. Последния си шедьовър Концерт № 5 за пиано пише през 1811 година.

автор – Джулия Метрò

следва продължение

Превод – Нина Жишева