“Ти прочете ли проектозакона преди да гласуваш?” Това бе основният въпрос, който хората с увреждания отправиха към законотворците, в Европейския ден за протест на хората с увреждания – 5 май.

Тази година протестът бе провокиран от отхвърления още на първо четене законопроект за равни възможности на хората с увреждания, изготвен с активното участие на неправителствени организации и внесен за разглеждане от депутата Борислав Цеков. Протестът започна в 11.00 часа с шествие на хора с увреждания, които задаваха основателния въпрос чии интереси ще обслужва облеченият в нова дрешка овехтял закон. Столичното кино „Арена” бе отправната точка, от която хората тръгнаха по софийските улици, преодолявайки разстоянието от около 4 километра с помощта на своите асистенти, за да достигнат до Народното събрание.

За този ден в ЦНЖ се получиха послания от организации и хора от цялата страна, които искаха да изразят своята позиция срещу неразбирането на реалните потребности на хората с увреждания. Всички тези послания ние записахме на дългия 10 метра транспарант и на флагчета с българския трибагреник и занесохме в Парламента. Пред Народното събрание за разговор с протестиращите излезе г-н Юнал Лютфи. Той не бе и чувал за многократните опити на хората да получат отговор на поставените проблеми, но ги увери, че именно това е начинът да извоюват правата си – като настояват, притискат, предизвикват депутатите, чиновниците, институциите. Да ги предизвикват за какво? Може би да не забравят чии интереси са избрани да представляват, или може би да влагат повече усърдие, когато творят закони, от които зависи съществуването на толкова много хора. Впрочем, ето въпросите, които зададохме на депутатите, заедно с човешките послания. Сигурна съм, че когато ги прочетете, със сърцата си ще усетите силата на протеста. Дано поне частица от тях остане и в умовете на депутатите.