Любовта на един баща към дъщеря му доведе до дълго проточила се иновация за общността на хората с увреждания.

Номинираният за „Грами“ автор на песни Бари Дийн бил загрижен за липсата на функции за безопасност в инвалидните колички, след като майката на негов приятел изтървала количката си върху рампата, нарязала лицето си и изпочупила костите си.

Когато чул това, всичко, за което можел да се замисли, била 19-годишната му дъщеря Катрин, която е с церебрална парализа и цял живот била в инвалидна количка. 

“Гръбначният стълб на дъщеря ми е фиксиран, което означава, което е постигнато с помощна на няколко винта”, каза той. “Притеснявам се, че ако падне, травмата може да бъде ужасна.”

Тогава той се събрал с брат си Джаред и екип от инженери, които създават LUCI.

LUCI – кръстена на любимата песен на Катрин „Бийтълс“ „Lucy In The Sky With Diamonds“ – е високотехнологична хардуерна и софтуерна платформа, която се монтира на електрическа инвалидна количка, за да осигури стабилност, сигурност и безотказност на съединенията.

“Ние буквално просто се опитвахме да кажем, че Катрин Дийн обича да бъде свободна и да се вози наоколо и тя трябва да може да направи всичко това безопасно”, каза Бари.

Инвалидната количка на Катрин струва около 79 000 долара и тежи над 300 паунда, а единствената й функция за безопасност е предпазният колан. Необходима е само денивелация от 2 до 3 инча, за да я преобърне и да причини сериозни вреди. Стандартната височина на бордюра в много части на САЩ е около 6 инча.

LUCI се монтира между колелата и седалката на гърба на инвалидната количка. Смарт технологията очертава околната среда около инвалидната количка, така че да може да се движи между препятствията, избягвайки сблъсъци, неравности или възможни сценарии за преобръщане.

Също така платформата има някои функции, които всеки съвременен тийнейджър би харесал. Порталът MyLUCI позволява на потребителя да проверява своите данни и да настройва сигнали, така че Бари научава дали инвалидната количка на Катрин е с изтощена батерия или се е преобърнала с предоставеното местоположение. LUCI работи с Google и Alexa.

Кантарът в банята на Бари се свързва с приложение на телефона му, така че защо не и инвалидна количка на дъщеря му?

“Ние предлагаме нещо, което не съществува, няма друга система като тази”, каза той. “Тя (Катрин) има само един красив живот.”

През 2003 г. над 100 000 наранявания, свързани с инвалидни колички в САЩ, са били лекувани като спешни случаи, сочат данни на Националната електронна система за наблюдение на нараняванията. Освен това, проучване от 2011 г. установи, че 87% от ползвателите на инвалидни колички са докладвали поне един път за падне през трите години на проучването. 

„Това, което започна като труд от любов към член на семейството, в крайна сметка създаде по-безопасен и по-стабилен начин хората с увреждания да се ориентират в техния свят и да останат свързани с близките си“, казва Бари.

Адриана Родригес

Превод – Нина Жишева