Изи и Айлбиъ Кийн от деца обичат да играят на преобличане и костюмиране. Изи, която има спина бифида, използва инвалидна количка и тя и сестра й украсявали количката й за празници и рождени дни.

Сега двете сестри от Ирландия помагат на други хора в инвалидни колички да се изразят по този начин.

Айлбиъ, която сега е на 27, постъпва в Националния колеж за изкуство и дизайн в Дъблин и й вече може да прави всичко, което поиска, като окончателен едногодишен проект. Тя решава да създаде калъфи за колелата количката на сестра си.

Двете момичета пускат онлайн снимки на цветните джанти и проектът започна да се разраства като лавина. „Нещата бързо станаха много популярни и започнахме да получаваме съобщения от художници и дизайнери от цял ​​свят, които искаха да създадат колела по нашия проект“, каза Айлбиъ пред CBS News.

Започва да набира художници, които да създават колела за Изи и нейните приятели, и проектът продължава да расте. През 2016 г. тя решава да създаде компания Izzy Wheels (колелата на Изи).

Сега Izzy Wheels назначава около 20 художници годишно и продава дизайнерски двойки колела в световен мащаб.

За Айлбиъ и  Izzy Wheels работа е на пълен работен ден. Изи, която сега е на 23 и учи в колеж, служи като посланик на марката. Izzy Wheels е представен във Вог, Космополитън, Ел, The Oprah Magazine и TechCrunch, а двете сестри са включени в изданието на Forbes 30 Under 30 през 2018 г.

Айлбиъ казва, че цялата идея е да се даде възможност на хората в инвалидни колички да изразят себе си по начина, по който Изи го е правила, когато украсявали количката й като деца. „Това  наистина промени начина, по който хората започнаха да възприемат и да комуникират с Изи“, споделя Айлбиъ. “И така, вместо нейната инвалидна количка да е нещо, от което хората може да се изнервят … тя веднага се превръща от медицинско изделие в закачлив аксесоар.”

Компанията публикува снимки на своите клиенти, които те наричат ​​своите “говорители” в социалните медии, където са спечелили голям брой последователи. Izzy Wheels дори си партнира с Mattel, за да създаде подходящи колела за инвалидни колички за куклите Барби и за деца.

“Това е нещо, за което Изи никога не порасна достатъчно, то е нещо като играчка, която тя чувстваше, че я представлява”, разказва Айлбиъ. “Колкото по-скоро можем да образоваме децата за уврежданията, толкова по-нормално ще се осъществява възприемането им. И едно дете в инвалидна количка вече няма да бъде толкова плашещо.”

„И ако можете да видите инвалидната количка като нещо забавно, като една страхотна част от младостта, мисля, че хората просто ще пораснат много по-разкрепостени“, допълва тя.

Айлбиъ казва, че Izzy Wheels помага на децата да направят своите инвалидни колички забавни, а на възрастните – да ги направят по-модерни. “Изи приема себе си  просто като обикновен човек, който използва инвалидна количка. И тя е обикновен човек, който обича модата. И затова тя просто трябва да бъде нормализирана”, обяснява Айлбиъ. “И ако нашата платформа може да помогне за това, ще бъде прекрасно, защото то е наистина, наистина важно за нас.”

Кайтлин О’Кейн

Превод – Нина Жишева