Като писател познавам силата на думите. Избирам думите си въз основа на емоциите, които искам да предам или реакциите, които искам да разбуня у моя читател. Въпреки че признавам, че не всеки придава толкова голяма стойност на думите, важно е да запомним тези, които използваме или не използваме и които казват много за това кои сме и за какво се застъпваме.

Попечител на училищния съвет в Чиливак, Британска Колумбия, наскоро направи национални новини в Канада заради неговата (очевидна) липса на информираност за използвана дума. В изказване в Туитър той използва думата малоумен, за да опише трима служители на местните вестници.

За мен, която съм израснала през 70-те и 80-те години с брат с аутизъм, това е дума, която съм чувала твърде често. Това е дума, която не само наранява сърцето ми, но и ме разплаква поради явната липса на уважение, която носи. Въпреки че някога е била използвана широко, тя, както и много други груби думи, трябва да бъде окончателно премахната от речника на всички.

Думите като отражение на характера

Не беше изненада, че човекът, който е избрал да използва толкова натоварена дума така небрежно, има история на използване на нецензурни думи и неподходящ език срещу други групи. Това включва споделяне на конспиративни теории за COVID-19 и пускане на трансфобни коментари.

Ето това е – думите, които използваме, са пряко отражение на личния ни характер.

Много от нас имат член на семейството или приятел, който използва натоварени думи и експлозивен език. Познаваме го, нали? Това е онзи човек, към когото всички обръщат очи, когато говори и когото никой не уважава. Това е човекът, за когото всички се надяваме да не е в нашата работна група или да седи до нас на масата.

Думите променят съдбата ни

В допълнение към подчертаването на вашия характер, думите, които използваме, също така могат точно да предсказват бъдещето ни.

Помислете за хората около вас. Познавате ли някой, който е често е бивал жертва на груби и жестоки изказвания? Винаги нещо им се случва или все друг им е виновен? Хммм … чудя се какво предстои за бъдещето им. Какво друго, освен да се превръщат в още по-големи жертви на грубия език?!

Какво да кажем за човека, който винаги е позитивен, зареден с енергия и се забавлява да бъде наоколо? Обзалагам се, че такива хора използват много позитивни и оптимистични думи. И така, как изглежда тяхното бъдеще в сравнение с човека с манталитет на жертвата? Предполагам, че е много по-ярко.

И така, това е нещото. Знаейки, че думите имат сила, като промените думите си, можете също да промените пътя, по който вървите. И можете да промените начина, по който хората ви възприемат и вие възприемате себе си.

Думите имат значение

Връщайки се към управителя на училищното настоятелство, какво е бъдещето за него? Е, като се има предвид, че министърът на образованието публично осъди коментарите му и заяви, че разследва действия, които могат да бъдат предприети съгласно Закона за училището, предполагам, че нещата за него няма да са много положителни. Изказването му в никакъв случай не беше прието като забавна игра на думи.

Дори и той да остане управител на училищния съвет, неговият авторитет е съсипан вече. Разбира се, има няколко човека на негова страна, които са се опитали да го защитят, казвайки, че е думите му са извадени от контекста (Ти да видиш!), но, ако проследим унизителния му език, е лесно да се види, че това е модел на неуважение.

Думите са отражение на личността

Въпреки че всички се надяваме, че това е краен пример, той подчертава силата на думите и въздействието, което те могат да окажат – независимо дали имат това за цел или не.

Това е добро напомняне да мислим за думите, които използваме в професионалния и личния си живот. Какви емоции предават те? Как реагират другите? И как думите, които използвате, определят начина, по който ви възприемат хората?

Синтия Локъри

Превод – Нина Жишева