В спора дали котка или куче най-често срещаният аргумент срещу котките е, че те не са толкова привързани като кучетата. Те са по-отдалечени, безразлични и далеч по-малко обичащи гушкането от своите кучешки колеги. Това обаче може да направи идеалните домашни любимци за тези, които попадат в аутистичния спектър.

Според DailyMail, скорошно проучване показа сериозни доказателства за котки, които стават по-добри спътници за деца с аутизъм. „„ По-малко натрапчивият поглед “на котките, в сравнение с„ дългите погледи “, които кучетата правят, може да се съобрази по-добре със„ социалните нужди на децата с аутизъм “, казва Марин Гранджорж от университета в Рен във Франция.

Те изследват 42 деца на възраст между 6 и 12 години, 19 от които са невротипични, а 23 от тях са диагностицирани с нарушения на аутистичния спектър. Аутизмът е широк спектър от разстройства в развитието със забавен социален растеж. Децата с аутизъм имат проблеми с взаимодействието с хората или дори със социално приятелски животни като кучета.

Тъй като обаче котките избягват контакт с очите и не задържат дълги погледи (за разлика от кучетата), те са предпочитани от някой, който има аутизъм. Тази характеристика е незаплашителна по своята същност, тъй като нещо, дори толкова безобидно като контакт с очите, може да бъде поразително за тези с аутизъм.

Някои любители на кучетата усещат прилив на окситоцин (наричан още хормон на щастието) при продължителни дълги погледи, което може да предизвика стрес и безпокойство у неспособните да четат социални или емоционални сигнали, отбелязва водещият учен.

Екипът използва домашни видеозаписи, направени по време на домашни посещения, и установи, че „децата с ASD (разстройство от аутистичния спектър) проявяват много повече визуално внимание с домашните си котки, отколкото с домашните си кучета“.

Не всички деца обаче са силно засегнати от кучета. Изследване, проведено от университета в Линкълн, установи, че децата от аутистичния спектър са по-малко склонни да получат крах в присъствието на своите домашни любимци. Има неправителствени организации, които се специализират в обучението на кучета, за да успокоят децата с ASD. Но обучението изисква много ресурси както за кучето, така и за детето. Освен това кучето може да изисква много повече грижи (емоционално и физически), отколкото котка.

Но добрата новина в дъното на двете изследвания е, че родителите с деца с ASD могат да търсят ръка за помощ под формата на четириноги приятели.

от DailyMail

Превод – Нина Жишева