Джери е 53-годишен баща на четири деца. Той е независим, има къща, грижи се за семейство и неговите пораснали вече деца все още се обръщат към него за подкрепа. Наскоро Джери се пенсионира като компютърен програмист и се състезава и тренира няколко спорта. Този „здрав, обикновен Джо, който живее нормален живот“ дори участва в Бостънския маратон.

D

Джери също има увреждане за повече от 35 години. През 1976 г. на 3 декември (същия ден, когато се признава Международният ден на хората с увреждания) Джери е бил ударен от пиян шофьор. Инцидентът го оставя с частична параплегия.

Животът на Джери не се определя от неговото увреждане. Той живее живот, както всеки друг без увреждане би живял. „Мога да направя много неща, има  и някои, които не мога да направя – казва Джери. – Шофирам, инвестирам пари. Не съм богат, но не съм беден. Харесва ми да бъда здрав и независим.”

Като човек с увреждания обаче Джери е преживял много трудности. Възстановявайки се от неотдавнашната операция на китката на ръката, неговите специалисти по рехабилитация „не могли да пренебрегнат увреждането му“, когато провеждат тестове, и му назначили допълнителни посещения за рехабилитация, които човек без увреждане не би получил. Веднъж, докато се подготвял за поредната операция, сестрата му заявила, че „той нямал нужда от епидурална упойка, той бил паралегик“. Джери трябвало да информира сестрата, че е само частичен паралегик и че наистина ще се нуждае от упойката.

Веднъж, докато Джери чакал на опашка в съда в Алабама, за да поднови разрешението си за паркиране и да поднови регистрацията на сина си, видял как служител минава покрай опашката  и пита хората „Вие за какво сте тук?“ Когато стигнал до Джери и видял инвалидната му количка, го попитал: „Вие с кого сте тук?“ За Джери е трудно да отиде на концерти и бейзболни мачове с голямото си семейство или с повече приятели, тъй като достъпните билети рядко пъти са достъпни за повече от двама души.

В продължение на 35 години Джери е виждал много хора, които живеят с увреждания. Той вижда много от бариерите и нагласите към хората с увреждания. Но той също е видял и много положителни промени, за да привлече хората с увреждания да стават физически активни чрез възможности за отдих като голф, риболов и дори ски. Сега вече съществуват организации като Lakeshore FoundationExternal – където Джери работи на непълно работно време, тренирайки младежки баскетбол – които осигуряват възможности за отдих.

Джери заявява: „Не очаквам светът да се върти около нас. Готов съм да се приспособя. Просто светът трябва да бъде направен така, че хората като мен да могат да се приспособят.“

 

Превод от английски