По случай Седмицата на сексуалното здраве на Великобритания от 16 до 22 септември, бихме искали да поговорим за бариерите пред интимността, пред които хората с увреждания са изправени – не само секса, но и общите отношения. Има много неща, които могат да усложнят интимните отношения на хората с увреждания.

Увереност

Доверието може да бъде една от основните бариери пред всякакъв вид интимност за всички. Ако не харесвате себе си, как можете да очаквате другите да ви харесат? Светът често ни казва, че не сме достатъчно добри, особено като хора с увреждания, което може да ни накара да се чувстваме сякаш не заслужаваме любов или че никой няма да ни иска. Може да изглежда глупаво, но когато те научат, че да имаш увреждане е лошо нещо, си склонен да предполагаш, че си лошо нещо. Ако станете по-уверени и се съсредоточите върху добрата страна на това кой си, може да промени толкова много неща в живота ти. Заслужаваш любов като всеки друг. Ти си достатъчно добър, за да бъдеш обичан. Знаем колко страшно може да бъде, но всеки заслужава да бъде щастлив – с или без увреждане.

Мотивиране

Връзките, запознанствата и сексът отнемат толкова много физическа и психическа енергия. Голяма част от времето, изживяно като човек с увреждания, може да бъде много трудно. И така, кой има мотивация да ходи на срещи, които може да не свършат работа или да прави секс, който може и да не излезе много добър? Някои хора без увреждания дори и не се замислят за това! И все пак като хора имаме нужда от хора, дори само от приятели, така че вярваме, че в крайна сметка изразходването на енергията си струва. Взаимоотношенията са добър начин да се почувствате като себе си, но никой не трябва да прави нещо, което не иска да прави. Твърде вероятно е да си казвате често „Не мога да влагам енергия в отношения“ и това е наред.

Несигурност

Несигурността е само част от това да бъдеш човек. Отново, когато светът ни научи, че не сме достатъчно добри, това може да доведе до огромно влияние върху самочувствието ни. Независимо дали не сме сигурни кои сме или как изглеждаме, това може да повлияе на начина, по който другите ни възприемат, защото ни кара да се отклоняваме от света. Това, че сме с увреждания, не означава, че нямаме своите добри качества. Може би имаме хубаво дупе или хубави очи, или сме наистина умни или забавни! Хората с увреждания също могат да бъдат секси. Съществуват хора всякакви има вероятност да се грижите повече за несигурността си, отколкото другите, защото те също са твърде заети, за да бъдат несигурни!

Общуване

Комуникацията може да бъде трудна част от секса за всеки. Обсъждането на здравето и увреждането може да бъде труден разговор. Комбинирането на тези теми може да донесе предизвикателствата. Хората често се притесняват, че ще изплашат човека и много от нас изобщо не разбират какво могат телата ни, така че е трудно да се изразим. Комуникацията е толкова важна по време на връзките, особено сексът с човек с увреждане/определено здравословно състояние. Хората трябва да знаят, че ще получат подкрепа, а другият трябва да знае какво да очаква.

Представете си, че правите секс с някого и след това бедрото им просто случайно изскача? Това може да е страшно, ако не сте го очаквали! Трябва да кажем на приятеля си колко силно може да ни прегърне и да го уверим, че няма да крещим. Провеждането на тези разговори може да промени много в една връзка и, макар че е важно да запомним, не всеки може да успее да приеме нашите нужди, това просто означава, че те той или тя не е подходящият човек за нас. Заслужаваме някой, който ще ни подкрепи и приеме такива, каквито сме!

Достъп до услуги за сексуално здраве

Услугите за сексуално здраве и образование често не са достъпни за хора с увреждания. Понякога това е чисто нужда от достъп, но най-вече то е стигма. Хората с увреждания често не се възприемат като сексуални същества и това предизвиква големи предизвикателства за нас. Ако не се нуждаем от секс и интимност, защото тогава се смята, че рисковете за нас са по-големи. Казват, че 50 процента от анкетираните хора споделят, че не са получавали сексуално образование в училище. Хората с тежки увреждания често не са изложени на същите ежедневни ситуации, в които други млади хора научават за секса. Често им липсва и способността и поверителността да експериментират със собствените си тела.

 

Превод – Нина Жишева