Спомняте ли си онези книги-игри, в които сами избирахме приключенията, от 80-те и 90-те години?

Книгите-игри бяха написани така, че след като първоначалната история беше очертана, можеше да се обърнете към избраната от вас страница, за да определите как ще се развие тя. Повечето книги имаха над 20 възможни щастливи и не толкова щастливи финала, които зависят от избора ни. За разлика от други жанрове, на читателя беше дадено чувство за власт и свобода, за да определи пътя на историята и, в крайна сметка, съдбата на нейните герои.

Така че си мислех защо не се откажем от старите клиширани новогодишни обещания тази година и вместо това, защо не се опитаме да приемем 2019 като нашата собствена история за избор на собствено приключение? Можем да решим кой искаме да бъдем през 2019 г. и да създадем живота, който искаме като хора, живеещи с невидими (или видими) увреждания. Какво мислите? Ако идеята ви харесва, нека да започнем със скицирането на новата си история.

Заглавието

Как ще наречеш приключенската си история? Харесва ми да започна със заглавието преди да пиша съдържание, тъй като ми помага да формулирам цялостното си послание. Когато решавате за заглавието, най-важният въпрос, който трябва да си зададете, е: „За кого е моята история?“

Хората с хронични заболявания и увреждания често се чувстват виновни и недостойни поради ограниченията си и в резултат на това може да приоритизират интересите на другите пред собствените си желания и нужди. Някои хора с физически предизвикателства остават вкъщи, съжаляват себе си и само наблюдават как другите членове на семейството и приятелите им изпитват нови преживявания и живеят. Ако това е вашата история от предишни години, време е да я пренапишете или да я захвърлите и да започнете отначало.

Заглавието на новата ви приключенска история трябва да отразява страхотния човек, който сте днес (не който сте били преди увреждането си) или който искате да станете. Не забравяйте, че вие ​​сте създателят и единственият герой на тази нова история, така че от вас зависи да създадете заглавие, което ще привлече вниманието. Например, вижте заглавието на моята история: „Неразказаната приказка за безстрашната жена, която живее най-добрия си живот през 2019 г.“ Добре е, нали? И така, как ще наречеш приключенската си история?

Героите

Всеки велик герой се нуждае от подкрепящи фигури, които го вдигат и му позволяват да блесне. Когато имате невидимо увреждане, особено важно е да се обградите с позитивни, съпричастни хора, които ви приемат безусловно.

Помислете за хората в живота си…

Кой ви дава най-доброто? С кого обичате да прекарвате времето си?

С кого в твоя живот си най-автентичен?

Кои са вашите приятели на финалната линия?

Имате силата да избирате кой получава важна роля в новата приключенска история. Знам какво си мислите – някои герои не могат да бъдат отписани толкова лесно, като роднините или братята и сестрите. Но можеш да избереш кой да говори в твоята история, нали?

Може да не сме в състояние да контролираме другите хора, но можем да контролираме доколко им позволяваме да влияят на това как се чувстваме. Новата ми история ще има по-малко пухкави символи, отколкото в предишни истории (започвайки с тези от Facebook), тъй като ще се съсредоточа върху важните отношения. Също така искам да оставя място в моята история за нови герои.

Сюжетът

Вие сте най-важният читател и от вас зависи да създадете нова история, която отговаря на вашия стил и ви вълнува. Разбира се, можете да възпроизведете и да копирате и поставите същата предсказуема история, която сте написали преди. Или можете да излезете от зоната си на комфорт и да видите къде ви водят приключенията.

Когато разработвате сюжета, си задайте следните въпроси:

Живея ли най-добрия си живот?

Оставям ли моето увреждане да дефинира какво мога и какво не мога да правя?

Какво трябва да се промени в живота ми, за да бъда най-добрата версия на себе си?

Най-добрите сюжети са непредсказуеми и вълнуващи. Те също не са линейни и са склонни да имат много обрати. Ще има дни, които са по-трудни от други, но продължават напред. Както всички велики приключенски истории, никога не е имало само един край или път, за да стигнете до гърнето със злато или да намерите истинската любов.

Заключението

Може да не сме в състояние да контролираме уврежданията си, но можем да решим как да живеем с тях. След като очертаете новата си приключенска история, е време да започнете да я живеете. Не прескачайте глави, за да стигнете до края –  това е опитът по пътя, който е най-важен и ви води да най-добрия край.

Автор Lainie Ishbia

Материалът е превод от английски. Източник https://themighty.com/2019/01/choose-your-own-adventure-disability/