http://www.bitelevision.com/d-r-holevich-vsichki-zasegnati-patsienti-s-telk-da-podadat-molbi-za-vlosheno-sastoyanie/

Днес жертвах 23 минути от цененото от мен време, за да изслушам докрай глупотевините на две жени, които очевидно и представа си нямат какво означава определението човек с увреждане. За мен изключително непрофесионално звучи изказване, направено от лекар, който твърди, че сърдечната недостатъчност или диабетът са увреждания.

Дами, човекът с увреждане е човек, който има някакъв дефицит във функционирането на тялото си, породен от редица причини – травма, заболяване, генетичен проблем, вродени проблеми. Давам за пример себе си. В детството си съм станала жертва на ваксина против полиомиелит, което е довело до пълна парализа на тялото ми от кръста надолу. Или преди много години аз съм била болна от детски паралич за известно време, заболяването не е било излекувано, унищожило е двигателните нерви в определен участък от гръбначния ми мозък и от там съм изгубила способността си да ходя. Заболяването ми отдавна е отшумяло, вече дори не съм заразна, но последствията до ден днешен са си част от живота ми. Ето това е увреждане.

Заболяванията са състояния на организма, които изискват активна медицинска намеса, за да бъдат излекувани, за да не се допусне те да се превърнат в хронични или да предизвикат инвалидизация на индивида. Сърдечно болен човек има нужда от ефективна, адекватна, резултатна, добра и грижовна медицинска грижа, лечение, вероятно и от облекчени условия на труд, докато се лекува. Увреждането нищо не може да го излекува, поне не при съвременните постижения на медицината. Може да се компенсира с технически помощни средства, с подходяща подкрепа – лична помощ, с достъпност на средата. Заболяването може и трябва да се лекува. Кое е толкова сложното във всичко това, та все не можете да го разберете, бе хора? Аз НЕ СЪМ БОЛНА от детски паралич!!! Била съм, но вече не съм! Няма заболяване Status post poliomielitidem… и това доктор Холевич би трябвало вече да е научила като доктор. А, ако все още не е, в Медицинска академия приемат и по-възрастни студенти. Да си доучи.

Колкото до „колегата“, който се страхува да говори против ТЕЛК-овете… господине, не бойте се! Не могат да ви вземат ТЕЛК-а! Няма да споменавам, че при Вас има заболяване и Вие не бива да притежавате такова свидетелство, а трябва да Ви лекуват по най-съвременни методи на медицината, а не по клинични пътеки на Здравната каса. Щото клиничните пътеки на българската Здравна каса са неведоми, къси и много от тях водят директно към небитието. Доста ме разсмяхте с тази тайнственост и секретност, с която се представихте. Аз искрено се изненадах, че не Ви бяха нахлузили качулка и не бяха модулирали гласа Ви. Ами, ако все пак Ви познаят тия от ТЕЛК-а и си го вземат? За къде сте тогава? Купете си за следващия път качулка, господине, че от телевизията явно не осигуряват.

Основното, което ТЕЛК-решението осигурява на собственика си, е невъзможност да започне работа по специалността си или с това, което умее да прави, защото в този вездесъщ документ нечия мила грижа е определила, че човек като мен – неможещ да ходи, може да прави кабърчета, мартенички, да продава лотарийни билети в Лафка (ама и павилиончетата на Лафка не са достъпни) или на някоя гара, защото не се справя с ходенето и се движи в инвалидна количка.

Уважаеми зрители, хора като доктор Холевич са убедени, че след като не можем да вървим, ние не чуваме (крещят ни и ни говорят бавно и с изразително движение на устните), не виждаме, защото винаги, когато съм попадала в болница, пред мен се е появявал по един страж в бяло, за да ми показва пътя към кабинета или пък не можем да говорим (питали са близките ми дали мога да говоря, на което те отговориха – само не я предизвиквайте). И, ако нещата опираха само до тях, нямаше и да го споменавам, но те така сърцераздирателно, умилително и самоотвержено убеждават и другите, че, като се каже човек с увреждане, хората си представят една пълна развалина, която едва диша и не бива да става от леглото си.

Доктор Холевич и госпожо Кулезич, оценката на увреждането, такава, каквато е в момента и ТЕЛК-решенията са вредни и трябва да се забранят! Премахването им в никакъв случай не обрича бедните хора с увреждания на мизерия и смърт! Не ги лъжете! Просто системата трябва да се обърне с хастара навън и да започне да работи така, както работи навсякъде по света. Да, сигурно ще има някакви сътресения, докато нещата влязат в новия режим на работа, но никой няма да умре в това време по тази причина! Защото, ако всичко, за което Вие, докторе, говорите, беше вярно, досега нямаше да станем толкова бедни, неуки, неквалифицирани и обезверени. Щяхте вече да сте разбили стената. Ако продължавате така, боя се, че разбито ще бъде другото…