Уважаеми семейства и приятели,

Ето 10-те неща, които бихме искали да знаете за семейството с дете с увреждане:

 1. Спомняте ли си времето, когато децата ви са били бебета? Спомняте ли си изтощителните дни и безсънните нощи? Те може да са минало за вас, но те все още са много в настоящето за много семейства като моето.
 2. Често сме напълно изтощени от грижите за нуждите на децата си всеки ден, от хранене, тоалетни, къпане и отглеждане, да ги водим на училище, да ги поддържаме ангажирани, да ги водим на терапии, да ги насърчаваме да се социализират и да ги учим да бъдат независими ,
 3. Наистина сме притеснени за нашите деца. Мислите за това какво ще се случи с тях, когато сме изчезнали или твърде стари, за да се грижим за тях, ни държат будни през нощта.

  Portrait of little beautiful disabled girl who lying in her mother’s arms in the room

 4. Не си спомняме последния път, когато отидохме на ваканция, излязохме на вечеря или на кино или дори си взехме релаксираща вана, отпихме отпускаща чаша чай или кафе, хапнахме навън или имахме спокоен нощен сън.
 5. Бихме се радвали да дойдем у вас, когато ни поканите на вечеря или парти, но ние може да не успеем, защото социалните събирания могат да бъдат сензорен кошмар за нашите деца, с всичките хора и шум. Може да не сме в състояние да ги оставим вкъщи или другаде, защото никой друг освен нас не е научен или готов да се грижи за тях.
 6. Бихме искали да ви поканим в нашата къща, но нашата къща винаги е разхвърляна и може да нямаме време или енергия да я почистим и да я подредим. Може да се страхуваме, че ще ни съдите за това, така че продължаваме да отлагаме поканата си.
 7. Бихме се радвали да поговорим с вас, въпреки че може да не изглежда така, защото не ви се обаждаме или не отговаряме на обажданията ви. Често сме заети да се грижим за децата си, затова опитайте да ни изпращате текстови съобщения.
 8. Бихме искали да проявите интерес към живота и на децата ни и да се опитате да разберете през какво преминаваме. Бихме искали също така да знаем за вашите деца и живота ви и да знаем вие през какво преминавате.
 9. Ще сме благодарни, ако научите децата си да приемат деца с увреждания, да бъдат състрадателни към тях и да се сприятелявате с тях.
 10. Ние обичаме децата си повече от всичко друго на света. Те са нашият свят, както и ние сме техният. Ако ни приемете като част от вашия свят, ние ще ви приемем като част от нашия.

Превод – Нина Жишева