Семейството ни се състои от пет човека – двама възрастни, две деца и куче. Освен това винаги трябва да се съобразяваме с аутизма, когато пътуваме. Споделям с вас няколко съвета, които подбрах по пътя, които сякаш работят за нас.

  1. Планирайте!

Независимо дали става въпрос за кратко пътуване до хълмовете или международен полет на дълги разстояния, обърнете малко внимание на планирането. Малките неща като това, по което време ви е полетът, къде ще имаме кацане а прехвърляне по маршрута, независимо дали трябва да вземете автобус до самолета, всички имат значение. Синът ни няма да използва мръсни тоалетни и не обича да чака коучът да стигне до самолета, затова отделяме малко повече време, за да изберем авиокомпания, която използва предимно директни полети.

  1. Отивайте на мястото по-рано.

Най-добре забравете за припкането в последната минута. Планирайте да си отделите малко допълнително време на летището/гарата, за да заредите колата, да напуснете къщата и т.н. Всичко, което е непредвидимо или различно от рутината, може да предизвика срив, особено при силно чувствителни деца, така че най-добре дайте си лукса на повече време в подобни ситуации.

  1. Опаковайте необходимото, но най-лекото.

Пътуването с лек багаж е мантра, в която сега се кълна. Опаковайте достатъчно за вас и малко повече за тийнейджърите, с които пътувате. Вещи като лекарства, залъгалки, познати нощни дрехи и играчки са задължителни. Допълнителни чифтове обемисти обувки, тежки тоалетни принадлежности и неща само за всеки случай ще предизвикат само проблемите на свръхбагажа и ще ви тежат необосновано. Освен ако не отивате на самотен остров, почти всички неща от първа необходимост ще бъдат достъпни там, където отивате, така че не се притеснявайте. Но винаги носете неща, с които да успокоите/забавлявате детето си. Предвидете необходимото, с което да му попречите да рита седалката отпред и да дъвче вещи, които не са за дъвчене. С времето ще добиете богат опит.

  1. Уверете се, че сте взели позната храна.

Ако детето ви е придирчиво към храната, това вероятно ще бъде най-голямото ви предизвикателство. Трудно е, но може да се управлява. Планирайте дестинацията си, като имате предвид какво ще получи вашето дете там. Винаги можете да носите храна/консумативи за малко. Все пак не забравяйте, че сте там за почивка, така че опитайте да експериментирате с местната храна и детето ви също може да ви изненада. Най-лошото ми време беше една седмица в Европа, където детето ми оцеля на ароматизирано кисело мляко и кутия, пълна с шоколади!

  1. Справяне с кризите.

Често сривовете имат ясни причини, но също толкова често ние не сме наясно защо кризата ни е сполетяла. Полезно е да се сетите най-бързо за причината, защото можете да я премахнете и детето може да се успокои. Въпреки това, също толкова често нямаме идея защо се случва сривът. В такива случаи открих, че първо се успокояваме и след това „съвместно работим“ детето също да се успокои. Преди синът ми да започне да използва думички, не знаех защо ще започне да плаче на опашки. Така че е получаваше жалката сцена – аз го нося, той се извива, хората се взират, аз се червя и той продължава да се извива и нещата прогресивно се влошават.

Един трик, който открих, че работи, е “10 минути спокойствие.” Ако можете да намерите спокойно пространство и време, оставете детето си и регулирайте дишането си бавно, равномерно, като говорите с тих, успокояващ глас. Най-важното, всъщност, е вие да се успокоите. Нашите деца са добре настроени на нашите емоции и колкото по-спокойни сме ние, толкова по-голям е шансът и те да се успокоят в крайна сметка. Проверете и свята реакция. Реагирате ли на поведението на детето си или реакциите на другите? По-често е се справяме много добре, защото се страхуваме от реакциите на непознати. Научете се да бъдете безразлични към тях. Това е най-ценният съвет, който трябва да дам по този въпрос.

  1. Живейте в момента и си изкарайте чудесно.

Като семейство може да не успеем да направим всичко, да видим всичко или да изпитаме всичко, което ваканцията може да предложи. И това е ОК! Това също не означава, че няма да можем да направим нищо. Изберете местата, където наистина искате да отидете и намерете начини го направите. Или пътувайте с друго семейство, с което да се редувате за излизанията и гледането на децата, да се редувате с партньора си или просто да вземете децата и да видите как се справят. Щастливо установих, че когато изскочи някоя трудност, децата се държат чудесно! Изживявайте моментите си, насладете се на почивката, поемете дълбоко дъх и се отпуснете. Това пътуване може и да е трудно, но не е безнадеждно. Ще направите прекрасни спомени и ще се обвържете като семейство, което е скъпоценно и не се описва с думи. Излезте и посрещнете приключението!

Рохини Катриар

Превод – Нина Жишева