Регулирането на живота с увреждане може да бъде труден преход. Всички сме склонни да приемаме здравето си за даденост, докато не го изгубим. След това е твърде лесно да оплакваме това, което сме загубили. Но докато не можем да се върнем назад във времето, можем да променим начина, по който мислим и се справяме с увреждането си. Ние все още контролираме живота си! Има много начини да подобрим своята независимост, чувство за овластяване и перспективи. Независимо от нашето увреждане, напълно е възможно да преодолеем предизвикателствата, пред които се изправяме, и да се насладим на добър и пълноценен живот.

Възможно ли е да се живее добре с увреждане?

Повечето от вас очакват да живеят дълъг и здравословен живот. Така че, когато бъдете засегнати от инвалидизиращо нараняване или заболяване, това може да предизвика редица смущаващи емоции и страхове. Може да се чудите как ще можете да работите, да намерите или да запазите връзка или дори можете да бъдете щастливи отново. Но докато животът с увреждане не е лесен, той не трябва да е трагедия. И не сте сами. Милиони хора са минали по този път преди вас. Вие също можете.

Научете се да приемате уврежданията си

Може да бъде изключително трудно да приемем увреждането си. Приемането може да напомня хвърляне на кърпа върху живота и бъдещето. Но отказът да приемем реалността на нашите ограничения само ни задържа. Това ни пречи да се движим напред, да правим промените, които трябва да направим и да намерим нови цели.

Дайте си време да скърбите

Преди да приемете увреждането си, първо трябва да поскърбите. Претърпели сте голяма загуба. Не само загубата на вашето здраво, неограничено тяло, но вероятно загубата на поне някои от планове си за бъдещето.

Не се опитвайте да игнорирате или потискате чувствата си. Да, иска ви се да избегнете болката, но няма да преодолееш нараняването си, като го игнорираш, не можеш да преодолееш мъката, без да си позволиш да я усетиш и активно да се справиш с нея. Позволете си да преживеете напълно чувствата си без да ги оценявате.

Вероятно ще преминете през емоциите като през увеселителен парк – от гняв и тъга до неверие. Това е напълно нормално. И като влакче в увеселителен парк, опитът е непредсказуем и пълен с възходи и падения. Просто повярвайте, че с времето низините ще станат по-малко интензивни и ще започнете да намирате новия си нормален начин на живот.

Не е нужно да се правите на щастливи. Да се ​​научите да живеете с увреждане не е лесно. Да имаш лоши дни не означава, че не си смел или силен.

Примирете  се с новата си реалност

Здравословно е да скърбиш за живота, който си изгубил, но не е здравословно да продължиш да се оглеждаш назад и да искаш да се върнеш към своето “нормално” отпреди увреждането си

Можете да бъдете щастливи дори в „счупеното” си тяло. Може и да не изглежда така, но истината е, че можеш да изградиш щастлив, смислен живот за себе си, дори ако никога повече няма да можеш да ходиш, да чуваш или да виждаш като преди. Можете да се поучите от другите, които са били тук ​​преди вас и техните успехи могат да ви помогнат да останете мотивирани в трудните времена.

Не се спирайте заради това, което вече не можете да правите. Прекарването на много време в мислене за нещата, които уврежданията ви са взели от вас, е сигурна рецепта за депресия. Оплачете загубите, след това продължете напред. Съсредоточете се върху това, което можете да направите и какво се надявате да направите в бъдеще. Това ви дава възможност да очаквате с нетърпение.

Научете колкото е възможно повече за Вашето увреждане. Макар че обсебването с негативна медицинска информация е контрапродуктивно, важно е да се разбере с какво се сблъсквате. Каква е вашата диагноза? Каква е типичната прогресия или общи усложнения? Да знаете какво става с тялото ви и какво да очаквате може да ви помогне да се подготвите и да се приспособите към живота с увреждания по-бързо.

Превод – Нина Жишева