Знаете ли какво е пистолет “Nerf”? Това е пластмасова играчка, пистолет, който изстрелва филцови куршуми. През първата седмица от кризата синът ми Стенли се появи зад рамото ми и пред очите на двама мои колеги на видеоконферентен разговор изпразни пистолета си в главата ми.

Инцидентът наистина ме разстрои – обикновено не смесвам работата си с личния си живот. В нормално време те се допълват. Но това не е нормален живот и ние се справяме, както много други семейства го правят. Синът ми е с увреждане и често проявява предизвикателно поведение. Синдромът Даун, с който е роден Стенли, никога не ни е ограничил като семейство, но и никога не сме поръсвали детето си със захар и тази концепция е ръководна в живота ни до момента.

Двамата ми колеги бяха много щедри и заявиха, че случилото се няма значение и аз оценявам това. Наистина. Защото във времена на криза, в извънредни времена, осъзнавам, че необикновените хора блестят. Всички знаем, че всички работници на първа линия се хвалят за усилията, които полагат. Нашият председател Пол Бърстоу написа в съавторство писмо до супермаркетите за това как служителите, които асистират хора с увреждания, не са задължени да показват лични карти, за да придружават хора с увреждания в определени пазарни сесии. И оттогава хората, които полагат грижи, може би получиха повече респект от обществото като цяло.

И се чувствам късметлия. Чувал съм за семейства, живеещи в малки апартаменти и имат млади възрастни с аутизъм, които са хвърлени от промяната в пълна рутина.

И във времето на криза се появиха героите. Когато всичко това започна, една от благотворителните организации, която поддържа Стан, Кийн Лондон, веднага стартираха групата в Whatsapp, те поканиха всички да сложат пъстри дъги на прозорците си и така останаха в постоянен контакт. Стан често се свързва с тях, като си пише в чата. Те са самото определение на грижа за ближния. Освен това, от фондацията за спорт „Сарацинс“, специалистът по говорене и език на Стан, останаха във видеоконферентна връзка, което прави живота на Стан малко по-лесен, но най-важното е да почувстваме, че има хора, които разбират нашето затруднение.

Затова нека поздравим героите. Да, те са на първа линия. Но те също са в хола си с фитнес уреди или публикуват обнадеждаващи съобщения, които ни подкрепят. И се надявам те да знаят, че това означава много за семейство като нашето.

Стив Палмър, баща на дете с увреждане

Превод – Нина Жишева