На 23-ти септември т.г. – понеделник – в София, от 12 до 14 часа, за втора поредна година се състоя Походът за независимост на хора с увреждания. И този път исканията ни бяха за промяна в законодателството в сферата на уврежданията в България, защото за една година нищо не се е променило.

Бяхме поканили премиера на Република България – г-н Пламен Орешарски и министъра на труда и социалната политика – г-н Хасан Адемов на среща с протестиращите. Имахме за тях подготвени папки с нашите искания, предложенията ни за промени, както и анализ на тревожните данни от Евростат за състоянието на българите с увреждания, анализирани от екипа на ЦНЖ. Не беше кой знае каква изненада за нас, че и тази година държавните мъже не намериха мъжество и време да излязат на среща с протестиращи хора с увреждания. Затова пък ние настояхме да бъдем допуснати в сградата на Министерски съвет и предадохме посланието си на госпожа Соня Божилова, началник Приемна на МС, която беше изпратена да поеме отговорността по приемането им. Тя обеща да предаде на премиера и социалния министър нашите материали, изрази надежда за бъдещо ползотворно сътрудничество с нас и си стиснахме ръце за довиждане.

В същото време наши представители, подкрепени от европейския ни гост – Мирко Томасони, бивш капитан-регент (еквивалент на държавен глава) на Република Сан Марино – се отправи към парламента, където се срещна с г-жа Корнелия Нинова. Те, за разлика от останалите хора на похода, поне имаха възможността да кажат лично на председателя на Комисията по труда и социалната политика какви са нашите искания за промяна на законодателството. В общи линии, отново хората с увреждания направиха усилие, преодоляха системата, пребориха се с трудностите на транспорта, пренебрегнаха студа, подскачаха в количките си по недружелюбните павета и бордюри на София, сподиряни от любезни полицаи, извикаха желанието си за достоен и независим живот, колкото и малко да бяха, а държавните мъже не намериха смелост, доблест и време да се срещнат с тях. Ще видим догодина…