https://www.facebook.com/StorytrenderOfficial/videos/2229201714034685/

Не е лесно за родителите, които имат дете със специални нужди, особено ако детето има проблем с комуникациите в обществото. Когато това се случи на родител в Западен Йоркшир, Англия, той имаше късмет да се срещне с група хора, които разбраха колко е важно да проявяват търпение и съпричастност към сина им. 

През октомври 2018 г., когато Дейвид Бърк отведе сина си Джей в магазин на Tesco Extra в Брадфорд, за да напазаруват хранителни стоки, за таткото се оказа много трудно да убеди 10-годишното момче, което има синдрома на Даун, да се оттегли от затворената в момента каса.

Мениджърът на магазина Джеймс видя какво се случва и реши да помогне на Бърк.

“Опитвах се да го отмъкна от касата, но Джей реши, че иска да работи в Tesco този ден”, каза бащата, който работи като пожарникар. Имах сериозни затруднения, но мениджърът Джеймс дойде и отвори касата заради него, а Джей беше повече от щастлив, че ще „работи” за Tesco.“

„Сърдечно благодаря на екипа на магазина! Джей беше много развълнуван от този жест!“ – разказа Бърк за реакцията на момченцето си.

Въпреки че Бърк и Джей са се срещали и преди с екипите на Tesco, за първи път срещат Джеймс. И Бърк останал силно впечатлен!

“Беше удивително да видя, че персоналът отделя време и търпение, за да направи това за сина ми, каза Бърк пред Caters News. Обикновено Джей разговаря с всички, така че персоналът го познава много добре, но никога преди не сме срещали Джеймс.“

Бърк споделя и трудностите, които имат с реакциите на обществото към вида и държанието на сина му, но за щастие има хора, като персонала на Tesco, които са готови да му помогнат, дори когато просто пазаруват.

„Пазаруването с дете със специални нужди е наистина трудно“, пише Бърк. Виждайки хората да разпознават това и да ви помагат, просто намаляват напрежението в моментите, когато другите ви оценяват като родител. Защото понякога ситуацията изобщо не е красива или забавна.

“Наистина оценявам помощта на персонала в такива моменти.”

Може би историята на Бърк ще ви мине през ума, ако случайно някога видите родител, който се бори с детето си със специални нужди. Така че, винаги бихте могли  да подадете ръка за помощ или дори просто да кажете нещо, с което да изразите разбирането си, дума за насърчение.

Дааа, добрата дума може да извърви дълъг път!

Превод от английски