Студентът от Националния университет в Сингапур Кевин Чиам проектира линия кухненски съдове и прибори за незрящи Folks. Чиам предлага обикновени прибори, снабдени с тактилни елементи, за да ги направи лесни за използване от хора с намалено или липса на зрение. Folks има за цел да овласти слепите, като им позволят да готвят безопасно и достойно.

„За слепите приготвянето на храна по естествен път е предизвикателство, тъй като те се научават да се справят с несигурността при разливи или наранявания като порязване с нож или изгаряния“, каза Чиам при получаване на наградата „Джеймс Дайсън“.

Но, когато Чиам видял сляпата участничка в  MasterChef Кристин Ха да готви с експертна ръка, той се вдъхновил да разбере как слепите хора компенсират с другите си сетива, за да се справят.

„Слепите разчитат силно на сензорни референции като докосване, за да направят пространствена преценка – липсата на такива индикатори често води до инциденти“, обясни Чиам. „Решенията предоставят тактилни реплики, на които те могат да разчитат за следващата стъпка в процеса на готвене.“

Чиам включва докосващи и слухови приспособления в своите кухненски съдове. Ножът има прибиращ се предпазител, който действа като физическа котва и водач по време на рязане. Линията включва и дъска за рязане със страничен поднос, който позволява на човека лесно да прехвърля и управлява съставките. Третото предложение е чаена лъжичка с плаваща шамандура, която показва на потребителя кога влиза в контакт с течност. Това служи за предотвратяване на изгаряния с топли напитки.

Докато Folks все още не е на пазара, дизайнът спечели на Чиам множество награди, включително престижната награда James Dyson Award през 2018 г. и първо място на конкурса за студентски дизайн през 2019 г. в Международното изложение Home + Housewares в Чикаго.

 Емерад Пелот

Превод – Нина Жишева