Столичният кмет Йорданка Фандъкова се срещна с хора с увреждания по повод исканията им за достъпна градска среда и усъвършенстване на наредбата за асистент за независим живот

На 28 юни столичният кмет г-жа Фандъкова прие лично в кабинета си граждани с увреждания, желаещи независим и достоен живот в общността.

Срещата продължи близо 2 часа и премина в откровен диалог за проблемите на близо 19 000 “невидими” хора, борещи се за своите човешки права в столицата.  Основните проблемни зони в разговора бяха промените в наредбата за Асистент за независим живот и специализирания транспорт в столицата.

Промените в наредбата за асистент за независим живот са продиктувани от промяна в статуквото “Който е пръв на опашката е пръв и в списъка”, принуждаващ хората в неравностойно положение да се редят с колички посред нощ, за да подадат своето заявление. „Тази практика е порочна и съм категорична, че няма бъдеще”, каза столичният кмет. Идеята на СО е да се направи точкова система, според която, най-нуждаещите се имат предимство. Доброто намерение обаче, не е довело до наистина работещ и добър документ, а до нова серия от недоразумения, терминологични неясноти и объркани критерии за оценяване, според инициаторите на срещата. Основният проблем, според тях е, че наредбата е една за деца с увреждания и възрастни с увреждания. По смисъла на законодателния статут в България децата не са независими, защото решенията се взимат от техните родители. Пълноценния им живот се определя от възможностите за рехабилитация и образование, които могат да се планират предварително. Възрастните хора с увреждания сами определят назависимото си съществуване и не винаги имат живи роднини, които да се грижат за тях. Те трудно биха могли да планират колко пъти „ще отидат на хор или на театър” /каквито са критериите в документа/ в рамките на следващата година, нито пък дали ще имат работа в този период. Истината е, че качеството на живот, работата и човешките им права са изключително зависими от личната асистентска помощ. Това налага изготвянето на две различни наредби, които да могат да отчитат тази разлика и адекватно да оценяват потребностите на всички. Г-жа Фандъкова потвърди, че е логично хората с увреждания да подават документи за личен асистент само при промяна в обстоятелствата, а не всяка година, както е заложено в наредбата.

Г-жа Фандъкова пое ангажимент за диалог между недоволните от наредбата хора с увреждания и авторите на документа до десетина дни, като обеща тя лично да присъства на срещата и да гарантира практичния и мотивиран подход в дискусията.

По отношение на достъпността на градския транспорт, г-жа Фандъкова взе бързо решение за сформиране на експертен екип за решаване на недоразумението с асансьор само от едната страна на спирка Сердика на метрото – проблем, който затруднява не само хората с увреждания, а и всички придружители на малки деца и бебета с колички. „Срамно малката” бройка на специализирани коли за хора с увреждания засега остава без промяна. „Необходимостта е осъзната и доклад в тази посока е написан преди година и половина”, каза г-жа Фандъкова, „но в момента нямаме средства за тази цел”. Това, което може да се направи веднага е оптимизиране на работното време на колите, както и пускането на поне една през уикенда.

По време на срещата столичният кмет прояви много силен личен ангажимент и отношение към хората с увреждания и припомни, че като директор на столичното 73-то училище е направила много за образованието и социализирането на такива деца. „Давайте предложения и си казвайте проблемите. Най-добрите решения могат да дойдат точно от вас”, призова Фандъкова.

Тя още веднъж покани хората с увреждания да участват в приемането и тестовете за достъпност на всички нови обекти, които Общината открива.