Днес кметът на община София г-жа Йорданка Фандъкова получи награда за “работата й с инвалидите”. Нека коментираме някои важни акценти от този факт:

1. Думата инвалид буквално преведено означава “невалиден”! НЕвалидни са хора, които не са действителни, т.е. няма ги по някакви причини. Например – общинари, които не знаят какво правят; хора, които са морално увредени и не са наясно с етиката към себеподобните. Т.е. – те са хора, които вземат награди, а не са наясно какво всъщност правят. Всъщност наградата би трябвало да се дава за интеграцията на ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ. Което е съвсем различно като смисъл!

2. В кметството явно има някаква заблуда. В рамките на месец различни отговорни фактори “отговорно” правят различни изказвания. Зам. кметът по социалните въпроси г-жа Албена Атанасова заяви пред бТВ, че в София има към 60-70 адаптирани за деца с увреждания училища. Днес разбираме от г-жа Фандъкова – носител на наградата, че те са 40. Какво са 20-30 училища разлика в преценката за “професионалният екип” на общината? Експерти на Център за независим живот доказаха, че достъпните училища в София са само 3. Отново повтаряме какво означава универсална достъпност – едновременното наличие на рампа и/или асансьор и адаптирана тоалетна. Какво означава тогава статистиката на кметството – некомпетентност, неинформираност или просто лъжа? Оттук следват логичните въпроси – знае ли г-жа Фандъкова за какво точно става въпрос? Запозната ли е с изказванията на подчинената си? Тя самата удовлетворена ли е от тази награда?

3. Какво прави д-р Диана Инджова? Тя, като председател на Център за психологически изследвания, е наградила г-жа Фандъкова с въпросната награда. Д-р Инджова е и председател на Националният съвет за интеграция на хората с увреждания – консултативен орган към Министерски съвет – и би трябвало е да напълно наясно с РЕЛНАТА ситуация на хората с увреждания у нас, за да знае, че те са в тотална изолация, лишени са от достъпна среда, възможност за образование и работа и независим живот. Съглашателството с измислените факти и поклоните пред властимащите говорят само за едно – тя защитава едиствено личен интерес.