Уудуард е жена със синдром на Даун. Работи като сътрудник на общността на информационните кампании към Националното общество на синдрома на Даун (NDSS).

И така, както тя обяснява пред In The Know, проблемите, които обсъжда в сегашното си популярно видео, са „много лични“. Клипът, създаден от NDSS, споделен в профила ѝ в TikTok, подробно описва институционалната дискриминация, с която хората със синдром на Даун се сблъскват през целия си живот.

“За нещата, свързани със синдрома на Даун, които са абсолютна безсмислица”, представя клипа си Уудуърд.

След това тя продължава с няколко примера. Първият от тях: заплащане на труда на хората със синдром на Даун под минималната работна заплата. Според Министерството на труда понастоящем е законно да се изплащат заплати, по-ниски от минималната, ако „производствен капацитет на хората е нарушен от физическо или психическо увреждане“.

Друг проблем? Санкции за сключване на брак. Както Уудуърд посочва в клипа, хората със синдром на Даун могат да загубят право на държавни помощи (като Medicaid), ако имат съпруг/а.

Ашли Хелсинг, директор на отдел връзки с правителството на NDSS, каза пред In The Know, че тези предимства са “много важни” за здравеопазването и за друга подкрепа.

„Хората, които разчитат на тези предимства, трябва да избират между това да се оженят за човека, когото обичат … и много вероятно да загубят своите предимства заради това“, добави тя.

Този факт шокира потребителите на TikTok. Видеоклипът на Уудуърд, който сега има повече от 2.8 милиона гледания, породи стотици коментари в реакция на „ужасяващата“ информация.

„Не знаех нищо от това. Благодаря ви за разпространението на информираността “, написа един коментатор.

Хелсинг каза, че не е изненадана от това, че хора не са били наясно с проблемите в клипа и смята, че именно това го прави толкова популярен.

“Ние наистина започнахме, чрез  TikTok да обучаваме хората по тези много важни въпроси, за които те може би не знаят”, каза тя пред In The Know. „Смятам, че това е една от причините видеото на Шарлът да е толкова успешно, защото това са проблеми, които хората не знаят.“

Междувременно Уудуърд каза, че популярността на клипа е „умопомрачителна“. Преди всичко обаче, тя видя TikTok като възможност да очертае борбите, които е водила в собствения си живот. Например, тя каза, че иска да се ожени един ден, което може да означава трудно решение заради социалната ѝ подкрепа от правителството. Освен това, при нужда, тя не би мога да кандидатства за трансплантация на органи, процедура, която според NDSS може да бъде трудна за хора със синдром на Даун.

„Аз бях един от малкото късметлии“, каза тя пред In The Know. „Твърде често на хората със синдром на Даун, които се нуждаят от трансплантация на органи, не се предлага тази възможност.“

Хелсинг вярва, че видеото оказва влияние. Тя сподели, че NDSS е бил “развълнуван” от въздействието на клипа –  безброй потребители на TikTok се свързват директно и питат как могат да помогнат.

„Това е най-добрият възможен резултат“, споделя тя пред In The Know.

Дилън Томпсън

Превод – Нина Жишева