РИМ (Ройтерс) – Сирио Персикети не може да говори и не може да се храни, но седемгодишният младеж завладя света на социалните медии с ежедневните си лудории, доказвайки, че увреждането не е пречка за вдъхновението на другите.

Сирио има спастична тетраплегия, форма на детска церебрална парализа, която засяга движението на три крайника. Устата му е постоянно отворена, което му пречи да формира правилно думи или да преглъща. Храни се с течна храна през сонда в стомаха и му е направена трахеотомия, за да му помага да диша.

Той го понася с такава устойчивост, жизненост и жажда за живот, че това накара майка му Валентина да създаде уебсайт и акаунти във Facebook, Instagram и Twitter, за да хроникира ежедневието му с надеждата да вдъхнови другите.

Тя качва сърдечни видеоклипове с него със забавни анекдоти под заглавието “Сирио и тетрабондите”, които са докоснали сърцата на хората по целия свят. Думата тетрабонди идва от първата половина на тетраплегия и италианското за скитник.

„Искахме да разкажем историята на увреждането по различен начин, да я покажем каква е, нещо, пред което не е лесно да се изправим, но ако бъде насочено в правилната посока, с подходящата помощ, може да позволи на тези деца да се насладят на нещо, което всъщност може да се нарече живот “, каза Валентина.

Отговорът е поразителен, като някои видеоклипове получават над 130 000 гледания.

„За кратко време реакцията, особено от семейства, живеещи в подобни ситуации, беше мощна и вълнуваща, затова решихме да продължим“, каза Валентина.

РАЗЧУПВАНЕ НА СТИГМА

Тя публикува видеоклипове на Сирио, който ходи на училище, носейки раница, голяма почти колкото него, или кара електрическа кола играчка или безмилостно събужда по-големия си брат Нило, 10.

Последователите на Сирио отговарят с десетки харесвания и съобщения за подкрепа.

Валентина каза, че иска да сломи стигмата, която често върви плътно с увреждането, като показва, че наличието на специални нужди не означава край на забавлението за дете.

“Разбрахме, че е абсолютно необходимо да говорим за увреждането без търсене на съжаление, да разказваме за него начин, различен от обичайния, по който обикновено се говори за него”, казва тя.

Представяйки си света, видян през очите на сина си, Валентина пише публикациите, които придружават видеоклиповете.

“Ето, пристигам на детската площадка, безстрашен и горд, докато мама ме гледа като ястреб. Не е лесно да се опитваш да живееш нормален живот, когато имаш увреждания, но все пак се опитвам”, се казва в един пост.

38-годишната Валентина, която работи в кол център за пощенска услуга, е подпомогната от съпруга си Паоло, 58-годишен изследовател, и двама асистенти, които работят през ден.

Тя каза, че никога не е очаквала клиповете им да станат толкова популярни, “но разбрахме, че е полезно, че помага и е необходима стъпка, за да направим живота на много хора много по-нормален”.

7-годишният малчуган се справя с увреждането си и е един от най-младите инфлуенсъри в Италия.

Антонио Денти и Емили Роу

Превод – Нина Жишева