Повечето деца обичат да четат. Често те може да прочетат една и съща книга отново и отново; не се уморяват да чуват една и съща история многократно. Посочват нови подробности, които забелязват, неща, които са подобни на живота им и често правят връзки между историята, която четат и себе си или своята общност. За съжаление, много детски книги не представят адекватно многообразието на света, в който живеем и по-специално не се занимават с уврежданията. Това е нещо, което малка група родители се стремят да променят с новата си книга „Запознайте се с Уил и Джейк, най-добри приятели завинаги.“

Родителите, всички от които имат деца със синдром на Даун под 5-годишна възраст, се събират благодарение на общността на градчето Кинкардин и на регионалния координатор за детско развитие Джени Распбери. Распбери отбелязва, че в рамките на 12 месеца в местната общност са се родили четири деца със синдром на Даун. Усещайки необходимостта говорене и обяснения по темата, Распбери сформира групата „Homies With Extra Chromie“. На една от месечните срещи е споделена книга с разкази за синдрома на Даун. Групата остава много разочарована от остарялата и неточна информация и затова започна двугодишно пътешествие, за да създаде своя собствена, по-добра история, която да споделя реалностите на израстването със синдрома на Даун във формат, с който децата да могат да се справят и разберат.

Докато работи над книгата, групата посещава местни училища, за да разговаря с учениците за синдрома на Даун, за премахването на обидните етикети. Тези посещения включват разговори с ученици и служители, което затвърждава значението на книгата. Става ясно, че много възрастни и учители не знаят точно как да представят понятията за приобщаването и уврежданията на децата и искат допълнителни ресурси, за да помогнат за преразглеждането на темите на по-късна дата.

Колин Греъм е убедена, че това е достойно начинание. „След като се роди синът ни, искахме да разраснем колекцията си от книги с разкази, които ще позволят на Логан да види себе си, отразено в книга. След като започнахме този проект, разбрахме колко важно е да покажем на всички деца красотата в многообразието. Че е добре да бъдеш различен и да можеш да имаш истински, смислени приятелства с тези, които са различни от теб.” Приемането на книгата е силно, като в местните училища и библиотеки книгата много се чете. “Започването на разговора и поддържането му отворено е ключова част от приемането и включването и се надяваме, че книгата ще продължи да постига това”, казва Греъм.

„Запознайте се с Уил и Джейк“ е история, която улавя разликите и приликите между двама приятели, единият от които има синдром на Даун. Тя подчертава, че е добре хората да харесват различни неща и да бъдат добри в различни неща. Книжката обяснява какво представлява синдромът на Даун от гледна точка, каквато децата могат да разберат. Освен това има препратка към това доколко тормозът в какъвто и да е вид не е приемлив. Тя има за цел да запълни празнината в детската библиотека и да бъде използвана като инструмент, който да помогне на следващото поколение да бъде по-приемащо и приобщаващо. Преди всичко, книгата цели да докаже, че всички сме по-скоро сходни, отколкото различни.

„Запознайте се с Уил и Джейк, най-добри приятели завинаги“ вече се предлага от онлайн търговци на дребно по целия свят, включително Amazon, и досега са продадени над 700 екземпляра.

Превод – Нина Жишева