Напоследък често се коментира идеята на здравния министър да се закрият ТЕЛК комисиите. Идеята на министъра обаче, не среща еднозначен отговор, както сред политиците и експертите, така от страна на нас, преките ползватели и потърпевши от начина, по който се оценява увреждането у нас.

Никъде в Европа не съществува подобна практика! И навсякъде в Европа хората с увреждания живеят по-добре от нас! Явно има нещо, което у нас не е точно както си трябва.

Ние сме убедени, че проблемът се корени точно в ТЕЛК-решенията, в начина, по който се оценява увреждането и в „придобивките“, които решенията на ТЕЛК ни дават. Разбираме, че за много от вас тази кардинална промяна е плашеща, нежелана – трудно е една рутина да потече в друго русло. Много от вас си задават въпроси: свикнали сме си така, защо сега трябва нещата да се променят? А като махнат ТЕЛК-а какво ще се случи с мене? Като махнат ТЕЛК-а, сигурно и пенсията ми ще спрат и как ще живея тогава? А личният ми асистент? А парите за интеграция? И още купища въпроси все в тоя тон, които ни затрупват като лавина и са също толкова страшни. А отговори никой не дава!

Ето затова, ние от ЦНЖ, решихме да направим поредица от ежеседмични онлайн дискусии (под формата на уебинар), на които всеки от вас ще има възможност да зададе въпросите си и да получи нашия експертен и надяваме се изчерпателен отговор, съобразен с практиките в Европа при оценката на работоспособността на хората с увреждания. Уебинарът ще се провежда всяка сряда от 16 ч. и всеки желаещ ще може да се присъедини след заявка на cil@cil.bg.

В тези наши срещи и разговори се надяваме да успеем да преодолеем трудностите си и в края на краищата сами да открием най-доброто за себе си и след това да излезем с предложение към политиците и този път решението да бъде наше!