На 26-ти февруари господата от НСИХУ са входирали писмо-искане до Президента на РБългария, с което изявяват желанието си да бъдат включени в Обществения съвет, за да решават тежките проблеми на гражданите на републиката. По-долу можете да се запознаете с писмото.

http://www.cil.bg/userfiles/Pismo-ot-NSIHU-do-prezidenta.pdf

До тук, всичко си е както си трябва – нещата отиват към промяна, всеки се бори да докопа кокала. Да, ама писмото е пълно с откровени лъжи, които имат за цел да заблудят както президента, така и целия български народ. Представлявали, моля ви се, 130 000 българи със „специфични възможности“. Да, ама са пропуснали да споменат, че това е само на хартия. Аз имам увреждане, познавам много хора с увреждания или „специфични нужди“ и никой от моите познати и приятели никога не ми е споменал, че разчита на някоя от тия организации да го представлява, където и да е. Но да речем, че моята извадка в никакъв случай не може да бъде представителна – коя съм пък аз, за да претендирам за това. Обаче, ако беше само това, да махнеш с ръка и да го подминеш. Ама не е!

Следва един параграф, който направо ме срази, когато го прочетох. Ще цитирам: „B продължение на 20 години ниe изразяваме несъгласие с провежданата национална социална политика, която изолира хората с увреждания от общественото развитие. Наличните дискриминационни практики и липсата на ясна институционална и секторна политика, създадоха условия за 95 процентна безработица сред хората с увреждания и жизнен стандарт далеч под линията на бедността.“ Е, как да го наречем това сега? Да не бяхме ви чели протоколите от заседанията, да ни излъжете. Ама сме ги чели, бе господа от НСИХУ, чели сме ги много внимателно и там всяко едно предложение на държавата, в лицето на министъра на труда и социалната политика, е било приемано с пълно единодушие. Как пък един за лек не се въздържа? Нееее…всички винаги сте били съгласни. Даже благодарни сте били. А и как да не сте благодарни, като всяка година тая държава ви е плащала, за да гласувате ЗА с пълно единодушие. Плащала е при това не малко пари. Милиони е плащала! Милиони! И друг път сме го споменавали, но ще го повторим – за 2011 година национално представителните организации на и за хора с увреждания, членове на НСИХУ  са получили държавна субсидия в размер на 4 милиона и 250 хиляди лева, за 2012 милионите са 4 и 879 хиляди, за 2013 – 4 милиона и 470 хиляди.  Как да не си твърдо ЗА тая държава?! Но аз ще попитам за едно противоречие в твърдението на НСИХУ. След като за три поредни години получихте близо 13 милиона и 600 хиляди лева готова пара, защо допуснахте в България все още да съществуват „налични дискриминационни практики и липса на ясна институционална и секторна политика“? Какво направихте с тия 13 милиона и 600 хиляди лева? Защо безработицата сред хората с увреждания през последните години достигна до 95%?

Но, да продължим нататък с обръщението. И стигаме до мястото, където господата от НСИХУ отново пускат поредната опашата и космата лъжа! Ето – „Hиe подкрепяме гражданските протести…“ Кои протести подкрепяте, моля? Много подкрепителни станахте. Ама, засрамете се, бе хора! Засрамете се! Къде бяхте, когато хората от столицата протестираха против тъпата и обидна Наредба за асистент за независим живот през 2011 година? В онова горещо лято, когато хора в инвалидни колички се приковаха с вериги пред Столична община, тогава къде бяхте? Знам, че ще ми кажете, че сте били заети с важни държавнически дела. Само че, аз знам и още нещо. Тогава вие бяхте вътре, при общинските чиновници и с пълно единодушие, отново, гласувахте ЗА тая несмаслена и неработеща наредба, която обрича много столичани на затвор у дома. Тогава вие предадохте стотици хора с увреждания.

След тази лъжа следва и друга. В искането си вие твърдите, че  настоявате за „ускоряване на процеса за адаптиране на националното законодателство към духа и нормата на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и осигуряване на необходимия публичен ресурс за активни политики…“  Е, сетихте се, разгеле! Първо – Конвенцията беше ратифицирана през януари 2012 гадина, а вие взехте да настоявате цяла година по-късно и второ – кое национално законодателство да се адаптира към Конвенцията? Нали Законът за интеграция на хората с увреждания е ваше мило чедо, ваше дело?  Но сега президентът взе че реши да свика Обществен съвет, да сменя властта и появи опасност субсидиите ви да секнат, опасност да ви вземат кокала от устата и вие изведнъж се сетихте, че имате неща да променяте.

Претендирате най-нагло, че години наред сте работили за положителни промени в живота на хората с увреждания в България. Само че дори и самите наименования на организациите, които представлявате, говорят най-красноречиво за това, че лъжете – „Елка Тодорова – … председател на Националната федерация на работодателите на инвалиди… Красимир Коцев – член на HCИXУ и председател на Съюза на инвалидите в България, … Васил Долапчиев – член на HCИXY и председател на Съюза на слепите в България…“ За 20 години така и не се научихте да не ни наричате инвалиди!

И накрая китката, дето краси питката. „Тази номинация е продиктувана от факта, че проблемите на хората с увреждания имат мултидисциплинарен характер и предложените наши представители са компетентни в различни области на интеграцията на хората с увреждания.“ Ти да видиш! Компетентни! Компетентни сте само как се поддържа статуквото, как се гласува винаги ЗА, как се пилеят безотчетно народни пари, как се подменят дефиниции и определения, как се живее охолно и разточително на гърба на народа. Как се краде от социалната сфера. Защото, ако бяхте достатъчно компетентни, нямаше да допуснете основна грешка още в самото начало на своята жалка пародия, когато говорите за членството си „в различни европейски и световни организации, защитаващи правата на тази социална група и активно работим в Европейския форум на инвалидите“. Ако бяхте компетентни, щяхте да знаете, че такова нещо няма! EDF означава European Disability Forum и съдържателно коректният превод е Европейски форум по уврежданията. Да не говорим, че в Европа от години не се използва понятието „инвалид“! Ако членството им в тази организация не е допринесло за разбирането на тази проста истина, то официалният им статут на социално представителство в България е не само фалшив, но и вреден!

И не на последно място, след като претендирате за национално представителство, то ние очакваме решение на 5-членен състав на ВАС относно предоставяне на информация, доказваща легитимността на тези организации. Докато МТСП не докаже, че тези организации са доказали наличие на брой членове и структури в страната, които се изискват за статутът на национално представителство, тяхната легитимност остава под много сериозно съмнение.

След всичко изписано дотук ви предлагаме да отговорите на следния въпрос.

 [poll id=”6″]