В Деня на майката често мислим за цветни букети, специални подаръци и изискани ястия. За мен този ден е значителен, защото празнувам причината да бъда майка… Празнувам теб, моята красива дъщеря. Празнувам твоя живот и значението, което ти донесе в нашето семейство.

Почти не успяхме да се запознаем с теб. Някои лекари ни казаха, че може да не сме в състояние да имаме друго дете и да се опитаме да направим някои тестове. Тогава открихме, че очакваме теб! Бяхме много радостни, но и малко нервни. Направих всичко, което можех, за да съм сигурна, че ще бъдеш здрава и че всичко ще бъде наред.

Спрях да ям глутен и млечни продукти. Ядях много плодове и зеленчуци и се опитах да намаля шоколадовата торта до минимум. Аз дори те родих вкъщи, без никакви лекарства. Беше трудно! Но си заслужаваше.

Преди да се родиш, брат ти премина през трудни времена и най-накрая разбрахме, че има нещо, наречено аутизъм. Лекарите казаха, че вероятно ти няма да го имаш , защото си момиче, а „момичетата обикновено нямат аутизъм“.

Ти беше най-сладкият малък ангел, който някога съм срещала. След първия ти рожден ден осъзнахме, че и ти не се вписваш в някои от правилата. Заведохме те на изследвания и открихме, че имаш нещо, наречено мозаична тризомия 8. Това е хромозомно разстройство, което означава, че имаш допълнителна хромозома номер 8 в някои от клетките си. Лекарят каза, че „не би трябвало да си тук“ и че си „боец“.

Не знаехме точно какво означава това за вас, защото засяга различните деца по различни начини. Това, което открихме за децата с тризомия 8, е, че повечето деца са много добри и любящи. Научихме също, че те често имат закъснения в развитието, които приличат на аутизма. Лекарите не можеха да гарантират, че някога ще говориш с цели изречения или ще правиш нещата, които другите деца на твоята възраст правят като да се хранят и да се обличат.

В продължение на години ходехме на трудова терапия, физиотерапия, логопедия и поведенческа терапия, въпреки че не беше лесно, ти винаги работеше много старателно. Правеха ти и много тестове, за да разберат какво се случва отвътре. И ти винаги си била толкова смела. Лекарят беше прав, наистина се оказа боец!

Когато стана на 2 години, един специалист ни каза, че е вероятно да имаш аутизъм. По онова време това не означаваше нищо за татко и мен, защото, макар че речта ти беше забавена, ти беше много социална. Разговаряше с всеки човек, когото срещаше – от сервитьора в ресторанта до непознатите на детската площадка.

Научихме, че аутизмът е спектър и не всички деца показват едни и същи черти. Освен това симптомите при момичетата и жените не винаги са същите като при момчетата и мъжете. Научихме също, че диагнозата на аутизма е често срещана при деца с тризомия 8.

С много упорита работа започна да говориш, научи се да се обличаш, да си миеш зъбите. Научи се да ползваш гърненце! Всички тези неща може да се случили по-късно, отколкото при връстниците ти, но какво от това? Ти много се стара и го направи!

Сега си в първи клас и се учиш да четеш. Това не е любимата ти тема; всъщност повече те бива да смяташ, като брат ти. Не обичаш да седиш на бюрото си цял ден, защото просто „искаш да пееш и танцуваш цял ден“, но все пак го правиш. Ти си много добра към всички и виждаш само доброто в хората (освен може би към брат ти).

Обожавам всичките ти малки странности, защото те са това, което те прави специална и се надявам и се моля винаги да прегръщаш своята уникалност и да не се опитваш да се променяш или да бъдеш някой, който не си.

Ти работи толкова усилено, че достигна до там, където сте днес и аз съм безкрайно горда с тебе; но знай, че дори и да не беше стигнала до тук, дори и да не беше постигнала всичките тези неща, аз пак бих те обичала по същия начин.

На Деня на майката празнувам теб, моето момиче. Ти си толкова смела и толкова красива и отвътре и отвън. Ти си причината да съм майка и да те обичам безусловно.

Ти си моето специално момиче… моят боец… моето чудо.

Tina Velazquez

Превод от английски