Папа Франциск отдавна е шампион по приобщаване и защитник на хората с увреждания. Във вторник, в чест на Международния ден на хората с увреждания, докато се застъпваше за преминаване към приобщаващо мислене, папа Франциск нарече дискриминацията срещу хората с увреждания „социален грях“, споделя Vatican News,.

В своето изявление папата призна, че въпреки „постигнатия голям напредък“ в усилията за включване, всички ние все още имаме важна роля в промяната на съществуващите – и често неточни или стигматизиращи – схващания за увреждането

„Важно е да се приемат добри закони и да се разрушат физическите бариери“, обясни той. „Но не е достатъчно, ако манталитетът не се промени, ако не преодолеем широко разпространената култура, която продължава да поражда неравенства и не позволява на хората с увреждания активно да участват в обикновения живот.“

Освен че са изправени пред социална дискриминация от общество, което в исторически план има ниски очаквания за тях, хората с увреждания се сблъскват също със систематични несправедливости. Например в САЩ все още е законно да плащат на някои работници с увреждания по-малко от минималната заплата.

„Трябва да разработим антитела срещу култура, която разглежда някои животи от първа или втора класа. Това е социален грях “, каза папа Франциск.

Това не е първият път, когато папата се застъпва за хората с увреждания. Миналата година, когато младо невербално момче прекъсна религиозна служба, като се затича към папа Франциск и игра на сцената, той използва случая като възможност да предаде приобщаващо послание на своя събор:

“Това момче не може да говори, то е нямо, но знае как да общува. То знае как да се изрази. И има нещо, което ме накара да се замисля: Той е свободен. Недисциплиниран-свободен и той ме накара да си помислямоята мисъл беше: „Аз също ли съм свободен пред Бога?“ Когато Исус каза, че ние трябва да бъдем като деца, той ни казва, че трябва да имаме същата свобода, която децата имат пред баща си. Вярва, че това момче ни проповядва.

Местата за поклонение не винаги са достатъчно дружелюбни към деца и възрастни с увреждания. Ако сте човек с увреждане, който не се е чувствал добре дошъл в религиозните кръгове, не сте сами. Независимо какво казва някой обаче, вие заслужавате достойнство и уважение.

“Човек с увреждания, за да се изгради сам, трябва не само да съществува, но и да принадлежи към общността”, каза папата, според католическата прес служба. „Моля се всеки човек да почувства бащиния поглед на Бог, който потвърждава пълното тяхно достойнство и безусловната стойност на живота им.“

Жулиета Вирзи

Превод – Нина Жишева