Ново кафене в Ню Джърси, което наема и обучава хора с интелектуални затруднения за ресторантьорството, вече е отворено за бизнес.

Миналата седмица кафето No Limits (Без граници) отвори за първото си обслужване на обяд в Мидълтаун, Ню Джърси. В кафенето работят около 30 души с интелектуални затруднения, които се обучават в бизнеса заедно с професионални готвачи и доброволци. Работниците с увреждания получават поне минималната заплата. Кафето ще сервира обяд от 11:00 до 15:00. всеки ден, само с резервация. За дарение от 20 долара обядът включва супа, основно ястие и напитка.

Кафето е основано от Стефани Картие, която има 21-годишна дъщеря със синдром на Даун. Дъщерята на Картие се бори да намери смислена работа, след като завършва гимназия.

„Когато навършите 21 години, се получава нещо като падане от скалата“, каза Картие. „И няма много смислена заетост за хора с интелектуални затруднения, нито много програми за колежи. Затова решихме сами да измислим какво да правим.”

Опитът на Картие е същият като на много други семейства, когато децата с увреждания станат възрастни. Проучване на американския департамент по труда установи, че са били заети само около 20% от хората с увреждания. За сравнение, близо 70% от общото население е заета. Хората с увреждания също е по-малко вероятно да намерят работа на пълно работно време и често се сблъскват с негативните стереотипи за способността си да учат и компетентно да участват на пазара на труда като работната сила.

В резултат на това много хора с увреждания създават свои собствени алтернативи, като Джон Кронин от Лудите чорапи на Джон или Уил Хоуъл от „Уилпоуър връзките“. Кафетего No Limits също се присъединява към други фирми, закусвални и кафенета в цялата страна, започнати от семейства, които имат за цел да осигурят същата възможност за хората с увреждания да работят като техните връстници.

Тъй като кафето No Limits проправя нови пътища, неправителствената организация планира да организира вечерни семинари, за да обучи други хора с увреждания как да работят в ресторантьорството. Целта на начинанието е не само да осигури работа на хора с увреждания, но и No Limits работи и с други ресторанти в общността, за да наемат обучени служители с увреждания. Досега, според уебсайта му, три места изразиха интерес да наемат обучаващи се в кафене No Limits.

Превод от английски – Нина Жишева