Свикването с носенето на маска на публично място е затруднение за много хора, но децата с аутизъм могат да се сблъскат с допълнителни предизвикателства, когато става въпрос за привикване към тази нова норма.

Ето защо Sesame Workshop, организацията с нестопанска цел, свързана със Sesame Street, току-що пусна набор от ресурси, посветени на децата от аутистичния спектър и техните семейства, за да им помогне да разберат въздействието на пандемията.

В един от новите видеоклипове Джулия, кукла, която е аутист, научава как да се чувства по-комфортно, докато носи маска. Баща й препоръчва децата да носят маска, докато са вкъщи, и дори да направят миниатюрни маски и за плюшените си животни. (Има и супер полезно ръководство как да говорите с детето си за това как да се справите с всички промени, които се случват в ежедневния ни живот.)

В случай, че сте пропуснали, Джулия влезе в историята още през 2017 г., когато стана първата нова кукла от десетилетие. Въпреки че харесва много същите неща като другите, тя също така показва някои от безбройните симптоми на аутизъм. Когато Джулия например се срещна с Голямата птица, тя не осъществи зрителен контакт и не разговаря с нея. Освен това е много чувствителна към силни звуци.

Стейси Гордън, кукловодът зад Джулия, има син с аутизъм. Тя каза пред Асошиейтед прес, че Джулия е типът характер, който тя би искала приятелите на сина й да познаваха, когато са били по-малки.

Превод – Нина Жишева