Какво се случва: След близо година по веригата на филмовия фестивал, „Сърце от стъкло“ се насочва към сребърния екран. Документалният филм за хора с увреждания ще започне да се излъчва в повече от 200 телевизионни станции по-късно този месец, а излъчванията са планирани да съвпадат с 30-ата годишнина на Закона за американците с увреждания на 26 юли.

„Сърце от стъкло“ следва създаването и историята на Vertical Harvest – градска ферма в Джаксън, Уайоминг, която наема хора с интелектуални затруднения и развитие. Модерна градска ферма на закрито, Vertical Harvest не само може да бере свежи домати през цялата година, но те плащат на всички свои служители конкурентна заплата.

Филмът е история, развиваща се в продължение на много години. През 2019 г. режисьорът Дженифър Теникан каза, че компанията The Mighty разработва пълнометражен независим документален филм, който  е „маратон, а не спринт“ и допълни, „защото сърцето на филма е неговите хора и техните истории“.

„Целта ми беше да изтъка драмата на това авангардно земеделско начинание с историите на няколко служители с увреждания. Искам зрителите да бъдат вдъхновени от това как едно малко планинско градче се справя с належащи социални и екологични проблеми“. – споделя Дженифър Теникан

Vertical Harvest не е единствената организация, в която работят членове на общността с увреждания. Тези организации могат да бъдат от изключителна важност, тъй като хората с увреждания са значително по-застрашени да остават безработни в сравнение с техните типични колеги. Ето още няколко фирми, които работят за промяна на това:

Bitty & Beau’s, верига за кафе в Северна Каролина, Южна Каролина и Джорджия, се управлява от лица със синдром на Даун.

Breaking Grounds Cafe в Пибоди, Масачузетс, предлага платени възможности и обучение за приготвяне на храни от хора с увреждания.

И няколко големи корпорации получиха признание за политиката си на приобщаване, включително Adobe, Allstate, Capital One, Cigna, HP, Intel и Delta.

Кимбърли Запата

Превод – Нина Жишева