Едно от хубавите неща на социалните медии е, че всички различни видове хора могат да споделят как се ориентират в живота. Рей Грийн, 19-годишна студентка, която е сляпа, обяснява това в профила си в TikTok. Името й там е raegreen135.

Грийн отговаря на често срещани въпроси, за да помогне на другите да разберат какво е да бъдеш сляп. Например тя поглежда нагоре, когато някой й говори, защото има зрение само в долното си око. Така че, когато вдига поглед, всъщност се опитва да погледне директно към източника на звук. Малка информация като тази може да помогне за нормализиране на поведението на много други.

В друго видео Грийн показва как пазарува хранителни стоки. Обикновено се обажда на супермаркета преди време и те карат някой да й съдейства, но за клипа тя е поканила приятел.

Грийн държи края на количката, докато нейният приятел държи предната, за да я води през пътеките. Когато тя се нуждае от елемент от определен раздел, в този случай това е рамен (готово ястие, супа от японска юфка), приятелят й го подава. Грийн използва тактилните си сетива, за да се увери, че е точно това, което иска. След това го поставя в количката, за да знае точно къде се намира. След като е готова да си тръгне, нейният приятел й казва къде е баркодът на рамена и Грийн използва машината за самопроверка с лекота.

Емералд Пелò

Превод – Нина Жишева