Като някой, който през целия си живот е живял в инвалидна количка, съм се натъквала на хора, които са казали определени неща за моето състояние, които не би трябвало да казват, но го правят, без да се замислят:

  1. „Прекалено си хубава, за да си в тази инвалидна количка.“ Не мога да кажа колко пъти непознати са ми казвали това. Макар че са се опитвали да звучат добре, това просто е грубо и е ужасен начин да започнете разговор.
  2. “Ах, каква късметлийка си ти – седиш си в количката и по цял ден караш някой да върши неща за теб.” Моите съученици без увреждания чест са ми казвали това, когато бях ученичка. Не си мислете, че на мен много ми харесва да не мога сама да си върша нещата? Никак не ми е приятно да имам други хора в ежедневието си, които вършат моите задачи. А и състоянието ми не ми носи късмет изобщо!
  3. „Можеше да го направиш много по-добре, ако нямаше увреждане.” Моят учител по изкуство в началното училище ни даваше да рисуваме неща, но поради увреждането ми и липсата на мобилност в лявата ми страна, рисуването ми беше трудно. Учителят често ми казваше: „Можеше да го направиш много по-добре, ако нямаше увреждане.” Не го казвайте никога на хора с увреждания! Това може да понижи самочувствието и увереността на човека.
  4. “Не искам да бъда груб, но какво не е наред с теб?” Това е най-обидното нещо, което можеш да кажеш на човек с увреждане, защото при нас всичко си е наред. Ние сме хора и също имаме чувства.
  5. „Оох, имаш увреждане… толкова ми е мъчно за теб.“ Ние нямаме нужда от съжаление или сълзливи истории, само защото трябва да правим нещата по различен начин от повечето хора.
  6. „Бог да бъде милостив и да ти даде изцеление!“ На мен многократно са ми го казвали непознати, когато съм била навън. Когато казвате това, вие ни карати да изглеждаме сякаш се борим с болест. Ние не сме разрушени, не сме съсипани. Просто имаме увреждане, което ни кара да използваме проходилка или инвалидна количка.
  7. „Нямах представа, че разбираш от такива неща, та ти имаш увреждане.“ Понякога, когато разговарям с някого за моите интереси, съм чувала да ми казват: „Нямах представа, че разбираш от такива неща.“ Ако кажете това, обиждате нашата интелигентност и ни поставя в отделна категория.

Следващия път, когато срещнете някого в инвалидна количка, моля подбирайте внимателно думите си и не забравяйте, че ние преди всичко сме хора!

Тилия Флорес

Превод – Нина Жишева