Бях диагностицирана с церебрална парализа на 2-годишна възраст и през цялото мое житейско пътуване увреждането ми ме научи на много уроци, които ми помогнаха в ежедневието. Ето седем урока, които научих от церебралната парализа:

  1. Не бива увреждането ви да ви определя.

Въпреки че имам церебрална парализа, никога не съм допускала това да ме спре или определи живота ми. Вместо това ме научи да не оставям магарето си в калта. Въпреки церебралната ми парализа, аз винаги съм се занимавала със спорт, хор и театър и чрез заниманията си научих, че увреждането ми не ме определя.

  1. Понякога обществото може да бъде жестоко, но не позволявайте това да ви спре.

Когато пораснах, понякога се натъквах на хора, които ме съдеха за това, че съм различна. Все пак се научих да ги игнорирам и да не позволявам на отрицателните хора да ме спират да живея нормален живот.

  1. Инвалидната количка е само количка.

Цял живот съм се придвижвала с инвалидни колички. През годините обаче разбрах, че инвалидната ми количка е просто количка. Тя е с мен, за да ми помогне да се движа и всъщност е заместител на краката ми. През годините се научих да не й се сърдя, а вместо това си я уважавам.

  1. “Хакуната матата” е най-доброто мото.

„Хакуната матата“, което означава „не се притеснявай“, е най-доброто мото, с което да живеете, особено когато имате увреждане. Когато трябва да посетя моите специалисти, не винаги получавам най-добрите новини, но всеки път, когато се чувствам обезкуражена, си спомням „Хакуна матата“ и притесненията ми изчезват.

  1. Вашите предизвикателства представляват най-добрите житейски уроци.

Не е тайна, че съм изправена пред много предизвикателства. Цял живот съм била тормозен и съм се чувствала отвратителна. Не знаех, че мога да използвам трудните си преживявания, за да стана защитник на хората с увреждания. Щастлива съм, че моите преживявания ме тласнаха към разпространение на информираността за хората с увреждания!

  1. Винаги продължавайте.

Животът с увреждане не е лесен път, но независимо от препятствията, пред които сте изправени, трябва да продължавате напред. Винаги се изправяйте пред предизвикателствата си и се борете за това, което смятате за правилно.

  1. Ти си автор на собствения си живот.

Когато се родих, лекарите не бяха сигурни дали ще живея повече от 24 часа. Малко знаеха, че това е само началото. Научих се, че мога да отправя живота си във всяка посока, която искам, и се радвам да пиша всичките вълнуващи глави от моя житейски разказ!

Тилия Флорес

Превод – Нина Жишева